Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ras och jordskredssegrar – så gick kommunvalet

Det har svängt rejält politiskt på sina håll i landet, visar preliminära rösträkningssiffror.
Här är några kommuner som sticker ut i årets kommunala val.
Politik • Publicerad 12 september 2022
Rösträkningen på gång under valkvällen.
Rösträkningen på gång under valkvällen.Foto: Maja Suslin/TT

+ I Sölvesborg kliver Sverigedemokraterna om Socialdemokraterna som största parti i kommunvalet. SD, med profilen Louise Erixon, stiger hela 9,9 procentenheter och ser ut att få stöd av 38,9 procent av rösterna. Socialdemokraterna når 28,7 procent i kommunen.

+ I skånska Landskrona gör Liberalerna ett starkt val. Partiet ser ut att nå 38,1 procent av rösterna, och växer med 3,9 procentenheter. Här finns populäre Torkild Strandberg, tidigare riksdagsledamot, som är kommunstyrelsens ordförande.

Annons

"Jag och mitt parti är glada för det stora stöd Landskronaborna visat och att vi känner ödmjukhet inför den uppgift som nu väntar", skriver han på Facebook.

+ I Karlstad, som styrts av en blågrön majoritet sedan 2010, kan det möjligtvis bli maktskifte. Moderaterna och Kristdemokraterna håller ställningarna, men Liberalerna, Miljöpartiet och Centerpartiet ser ut att tappa varsitt mandat. Socialdemokraterna växer med 7,5 procentenheter till 36,7 procent, och får fyra extra mandat.

+ I Boden når Socialdemokraterna nästan egen majoritet, sedan partiet klättrat till 48,4 procent, plus 14,2 procentenheter.

+ I Lycksele går Kristdemokraterna kraftigt framåt och blir näst största parti bakom Socialdemokraterna med 30,2 procent. Det är en uppgång med hela 12,6 procentenheter jämfört med 2018, och det ser ut som att det kan bli maktskifte i kommunen.

– Ingen har gissat på det här nivåerna. Det är mycket högre än vi någonsin kunnat tänka oss, det förtroende vi ser från Lyckseleborna hittills, säger KD-kommunalrådet Roland Sjögren till Västerbottens-Kuriren.

+ Moderaterna i Vellinge har inte längre egen majoritet, sedan partiet tappat 8,2 procentenheter till 42,2 procent. Partiet är fortfarande överlägset störst, mer än dubbelt så stora som Liberalerna på 17,1 procent.

– I vissa distrikt tappar vi över tio procentenheter. Det är inget att vara så nöjd över, säger Carina Wutzler, kommunalråd, till Sydsvenskan.

+ I Knivsta får partiet Knivsta.nu drygt 28 procent av rösterna, och blir kommunens överlägset största parti. Ledare är krogprofilen och tidigare Moderaten Matilda Hübinette säger sig vara överväldigad.

– Oavsett hur det slutar så känner vi att vi har gjort en bra valrörelse och det är många som har bidragit till det här, säger Matilda Hübinette till UNT.

+ I S-fästet Oskarshamn kan det bli maktskifte för första gången på 92 år. Socialdemokraterna är fortsatt störst på 32,3 procent, men både Moderaterna och Sverigedemokraterna går framåt, och skulle kunna samstyra med Kristdemokraterna, enligt Barometern. Det är dock också möjligt att Socialdemokraterna och Moderaterna, precis som i dag, fortsätter att leda kommunen tillsammans.

+ Det unga Skövdepartiet, blott fem månader gammal, ser ut att bli tredje största parti i Skövde. Partiet, som bildats av utbrytare från andra partier, får nästan 14,7 procent.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons