Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rättegång mot rysk soldat inledd

Den 21-årige ryske soldaten misstänks ha skjutit ihjäl en 62-årig civil man på cykel. Nu har den första rättegången om ryska krigsbrott i Ukraina börjat.
Ukraina • Publicerad 13 maj 2022
Ukrainas statsåklagare Iryna Venediktova ansvarar för att utreda ryska krigsbrott. Här är hon i rätten vid ett annat tillfälle. Arkivbild.
Ukrainas statsåklagare Iryna Venediktova ansvarar för att utreda ryska krigsbrott. Här är hon i rätten vid ett annat tillfälle. Arkivbild.Foto: Ukrainas presidentkontor via AP/TT

Soldaten anklagas för att ha avlossat sitt automatvapen från fönstret på en bil mot den cyklande mannen. Anledningen var att 62-åringen blivit vittne till när soldaten tillsammans med fyra kamrater kapade en bil, enligt åklagaren.

"En av soldaterna beordrade den misstänkte att döda en civil för att denne inte skulle kunna rapportera dem", sade statsåklagaren Iryna Venediktova i ett uttalande i torsdags.

Annons

"Mannen dog på platsen bara några meter från sitt hem."

Händelsen inträffade i byn Tjupachivka i Sumyregionen i nordöstra Ukraina den 28 februari. Soldatgruppen var på flykt från ukrainska styrkor efter att deras konvoj förstörts.

Rättegången, som inleddes i Kiev på fredagen, väntas bli den första i raden av prövningar gällande krigsbrott till följd av Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari.

Den unge ryssen står åtalad för krigsbrott och mord. Han riskerar mellan 10 och 15 års fängelse eller livstid.

Enligt åklagarna har han medgett att det var han som sköt. Men hans försvarsadvokat säger att de ännu inte tagit ställning till anklagelserna.

Efter en kort första dag i rätten meddelade domaren att förhandlingen fortsätter den 18 maj.

Ukrainas åklagarmyndighet har tidigare sagt att man utreder över 10 700 fall av misstänkta krigsbrott med över 600 misstänkta.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons