Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Livstid yrkas för massmordsmisstänkt iranier

Under nästan nio månader har Stockholms tingsrätt hört berättelser om tortyr och avrättningar i ett iranskt fängelse 1988. Åklagare yrkar på livstids fängelse.
Nu går rättegången mot folkrättsbrotts- och mordåtalade Hamid Noury mot sitt slut.
Brott • Publicerad 2 maj 2022
Krigsbrottsåtalade Hamid Noury när han förhördes i tingsrätten den 23 november förra året.
Krigsbrottsåtalade Hamid Noury när han förhördes i tingsrätten den 23 november förra året.Foto: Anders Humlebo/TT
Nina Toobaei har vid tre tillfällen rest från Toronto till Stockholm för att närvara i rättegången mot Hamid Noury. Hennes bror Siamak, som avrättades i Iran, nämns i åtalet.
Nina Toobaei har vid tre tillfällen rest från Toronto till Stockholm för att närvara i rättegången mot Hamid Noury. Hennes bror Siamak, som avrättades i Iran, nämns i åtalet.Foto: Sophie Tanha/TT

Det är ett av de största målen i svensk rättshistoria. Hamid Noury, en iransk medborgare som sedan 2019 suttit häktad i Sverige, är åtalad misstänkt för brott mot folkrätten och mord begångna i Gohardashtfängelset strax utanför Teheran 1988. Rättegången mot honom i tingsrätten har pågått ända sedan augusti, men väntas avslutas i veckan.

Brotten som Hamid Noury misstänks för bör straffas med livstids fängelse, enligt målets åklagare. Den åtalade ler, så som han gjort under många andra av rättegångens cirka 90 dagar. Han antingen nickar så att hela kroppen gungar eller skakar ihärdigt på huvudet, beroende på vad målsägarbiträde Kenneth Lewis säger under sitt anförande. Ibland tar han upp en koran och håller i med slutna ögon.

Annons

Personer som själva satt i fängelset och såg sina kamrater föras till avrättningssalen där de hängdes i grupp, vissa av dem själva utsatta för tortyr, har tillsammans med familjemedlemmar till de avrättade vittnat i Stockholms tingsrätt.

"Söker sanning, inte hämnd"

Vissa av dem har färdats från andra länder för att medverka i rättegången, som för första gången ställer någon till svars för människorättsbrott begångna av den iranska diktaturen. Andra har medverkat på länk, eller rest från sina hem i Sverige, dit de flydde från förtryck.

Utanför rättssalen står Nina Toobaei med ett fotografi av sin bror hängd runt halsen. Det är tredje gången hon flyger från sitt hem i Toronto, Kanada, för att närvara under rättegången.

– Det är viktigt, eftersom Hamid Noury vet vem min bror var. Han vet mer än vi gör om vad som hände. Vi vet inte exakt när han avrättades, eller var han ligger begraven. Vi söker sanningen, inte hämnd. Avslut, säger hon.

Brodern Siamaks namn finns bland de hundratals som Hamid Noury enligt åtalet misstänks för att ha deltagit i att döda.

Tusentals dödade

Hamid Noury, som hunnit fylla 61 år under sin tid i häktet, misstänks för att ha varit delaktig i att döda hundratals personer, bland annat genom att leda dem till avrättningssalen.

Antalet politiska fångar som dödades i Iran 1988 tros däremot vara flera tusen – det exakta antalet personer som tvingades till galgarna på grund av sin politiska eller religiösa övertygelse har aldrig gått att helt bekräfta.

Rättegången har flera gånger blivit känslosam. Ofta har ljudet från demonstranterna utanför tingsrätten, där organisationen Folkets mujahedin anordnat protester mot Noury och den iranska statsapparaten under hela rättegången, hörts in i salen. Även på måndagsförmiddagen avbröts förhandlingen tillfälligt, eftersom demonstranternas slagord mot den iranska regimen sipprade in genom tingsrättens fönster.

Den politiska organisationen Folkets mujahedin är central i åtalet. Många offer dödades just på grund av att de var medlemmar i den regimkritiska organisationen, eller för att de helt enkelt inte ville ta avstånd från den. Det var just Folkets mujahedin som Irans dåvarande ayatolla, Ruhollah Khomeini, riktade sig till i sin "fatwa", den religiösa order som åklagare menar låg till grund för avrättningarna.

"De ljuger"

Rättegången har varit långdragen, och flera gånger förlängts med fler dagar. Eftersom allting ska simultantolkas tar varje anförande längre tid än vanligt. Måndagen skulle varit start för försvarets plädering, men tillägnades i stället målsägarbiträde Kenneth Lewis anförande.

Annons

Försvarets plädering väntas i stället inledas på tisdagen.

Hamid Noury har tidigare hävdat att han var föräldraledig när avrättningarna ägde rum, att han inte jobbade särskilt mycket i fängelset i fråga och att han inte ens hade en så pass hög position som han tillskrivs i åtalet.

– De ljuger allihop, har han sagt om fallets vittnen och målsägare.

Fakta: Folkrättsbrott och mord begångna i Iran

Rättegången mot 61-årige Hamid Noury, som misstänks för delaktighet i massavrättningar i Iran 1988, är en av de största i sitt slag i Sverige.

Brottsrubriceringarna är grovt folkrättsbrott och mord begångna i Iran.

Under nästan 100 rättegångsdagar från den 10 augusti 2021 fram till i maj i år har sammanlagt cirka 70 målsägare och vittnen från olika delar av världen hörts.

Eftersom målet baseras på den iranska statens avrättningar av personer kopplade till den politiska organisationen Folkets mujahedin, som befann sig i väpnad strid med den iranska staten när brotten begicks, så räknas personer som satt som politiska fångar utan koppling till Folkets mujahedin som vittnen och inte målsägare.

Detta trots att samtliga vittnar om att de utsatts för liknande behandling, av åklagarna jämställd med tortyr.

I vart fall betraktas den åtalade som medhjälpare, eftersom han främjat det uppsåtliga dödandet, tortyren och den omänskliga behandlingen med råd och dåd, enligt åtalet.

Den åtalade nekar till brott.

Fakta: Folkrättsbrott och mord begångna i Iran

Stort fokus i åtalet mot den krigsbrottsåtalade 60-åringen ligger på gruppen Folkets mujahedin (ofta förkortat till MEK) som många av de avrättade fångarna tillhörde. De flesta demonstranter som under varje förhandlingsdag har stått utanför Stockholms tingsrätt är kopplade till Folkets mujahedin.

Gruppens ideologiska rötter brukar beskrivas som en blandning av marxism och islamism. Folkets mujahedin är en av Irans mest samordnade oppositionella rörelser, fast många andra regimkritiska iranier anser att den är kontroversiell – inte minst på grund av de många våldsdåd gruppen utförde under främst 80-talet.

Under en period var Folkets mujahedin terrorstämplad av EU, men den har sedan lång tid tillbaka övergett den väpnade kampen. Den politiska grenen är däremot aktiv än i dag och har en bas i Albanien.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons