Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rättegången mot prins Andrew får fortsätta

Storbritannien • Publicerad 12 januari 2022
Brittiske prins Andrew åtalas i ett civilrättsligt mål. Arkivbild.
Brittiske prins Andrew åtalas i ett civilrättsligt mål. Arkivbild.Foto: Neil Hall/AP/TT

Domaren Lewis Kaplan har godkänt det civilrättsliga åtalet mot Storbritanniens prins Andrew som gäller sexuella övergrepp.

Rättegången kan därför fortsätta och prinsen kan tvingas vittna i målet där Virginia Giuffre anklagar honom för att ha våldtagit henne 2001, när hon var 17 år gammal.

Annons

Domaren skriver i sitt beslut att prinsens försvarsadvokater inte har lyckats visa att Virginia Guiffres stämningsansökan mot honom bryter mot lagen.

Advokater yrkar på att Virginia Giuffre "förverkat sin rätt" att stämma prinsen i målet med koppling till den nu avlidne finansmannen Jeffrey Epstein.

Den rätten förverkades enligt prinsens advokater 2009. Då träffade Jeffrey Epstein och Virginia Giuffre en uppgörelse där det finns en skrivning som ska skydda personer som är kopplade till Epstein och som kan vara "potentiella svaranden" från att bli stämda av henne.

I utbyte fick Giuffre 500 000 dollar, enligt dokumentet.

Uppgörelsen offentliggjordes i måndags.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons