Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fler vapenbrott ska bestraffas hårdare

Fler vapenbrott ska betraktas som grova och leda till längre fängelsestraff.
Lagförslaget är ett steg i kampen mot gängvåld.
Politik • Publicerad 5 juni 2020
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Tanken är att de här åtgärderna ska träffa de kriminella nätverken särskilt hårt, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Enligt förslaget i lagrådsremissen ska vapenbrott där vapen påträffas i kriminella miljöer betraktas som grova. Det ska även gälla illegalt innehav av explosiva varor.

Annons

Med kriminell miljö menas en plats där vapnet kan komma till brottslig användning.

Straffet för grovt vapenbrott är lägst två och högst fem års fängelse. Vapenbrott av normalgraden ger högst tre års fängelse.

Regeringen föreslår också att vapenbrott med enhandsvapen ska bestraffas som grovt, om vapnet är kraftfullt eller har särskilt farlig konstruktion eller utformning.

Maxstraff höjs

I dag ska illegalt innehav av ett stort antal vapen eller explosiva ämnen betraktas som synnerligen grovt brott och ge högst sex års fängelse. Regeringen föreslår nu att maxstraffet höjs till sju år och en utvidgning av vad som ska räknas som synnerligen grovt brott.

Damberg bedömer, likt till exempel Kriminalvården, att lagförslagen kommer att leda till längre fängelsestraff för fler vapenbrott.

Straffen för grova vapenbrott skärptes även 2017 och 2018, vilket lett till längre fängelsestraff och betydligt fler häktade.

M: "Mellanmjölk"

Regeringen föreslår också att smuggling av vapen och explosiva varor ska vara ett särskilt brott i smugglingslagen. Straffen ska motsvara de för vapenbrott, vilket innebär straffskärpningar jämfört med vanliga smugglingsbrott. Lagskärpningen innebär ökade utredningsmöjligheter för tullen och att häktning blir obligatoriskt om vapensmugglingen betraktas som grov.

Riksdagen har efterlyst förslagen och Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell tycker att det är bra att de nu kommer. Han anser dock att brottsutvecklingen hunnit förvärrats på senare tid och bedömer effekterna av förslagen som "mellanmjölk".

Forssell uppmanar regeringen att tänka i nya banor för att komma åt gängbrottsligheten. Han vill till exempel att personer som ertappas med explosiva varor på allmän plats alltid ska dömas till minst fyra års fängelse.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons