Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Regeringen: Statlig vård ska utredas

Regeringen och SD vill att staten tar över ansvaret för sjukvården från regionerna. Nu ska en utredning se över för- och nackdelarna med statlig vård.
– I dag tas det första steget på möjligheternas väg till mer nationellt styrd vård, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).
Vård • Publicerad 1 juni 2023
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) presenterar på torsdagen direktiven till en ny utredning om förstatligande av vården.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) presenterar på torsdagen direktiven till en ny utredning om förstatligande av vården.Foto: Lars Schröder/TT

Inte minst talar lärdomarna från coronapandemin starkt för att en nationellt styrd vård behövs, säger Ebba Busch på en pressträff.

– Svensk sjukvård är bra, men det finns betydande skillnader inom regionerna. Bostadsorten och ditt postnummer är i många fall avgörande för när du får vård och i vissa fall också vilken vård du får.

Annons

Nu presenteras direktiven till en utredning om ett förstatligande av vården. En kommitté där alla riksdagspartier ska vara representerade kommer att få i uppdrag att ta fram underlaget.

Utredningen ska bland annat belysa för- och nackdelar med statlig vård och lämna förslag på hur man långsiktigt ska kunna införa ett delvis eller helt statligt huvudmannaskap. Den ska också föreslå en tidsplan för det hela.

Utredningen ska också se över effektiviteten i sjukvården.

– Just att titta på effektivitet är så viktigt, där vi ibland tvingar patienter till många besök i stället för att samordna allt under ett besök. Det finns mycket att göra där, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).

Uppdraget ska redovisas senast den 2 juni 2025.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons