Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Förvärrat läge – tidigare stängning på krogen

Smittan rusar till rekordnivåer och nu införs nya restriktioner. Från och med onsdag ska krogar och restauranger med serveringstillstånd stängas senast klockan 23.
Coronaviruset • Publicerad 10 januari 2022
Statsminister Magdalena Andersson (S) presenterar nya restriktioner under en pressträff i Rosenbad.
Statsminister Magdalena Andersson (S) presenterar nya restriktioner under en pressträff i Rosenbad.Foto: Marko Säävälä/TT

– Det är utan tvekan så att läget har förvärrats. Smittspridningen i Sverige befinner sig på historiskt höga nivåer, säger statsminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff.

Nya smittskyddsåtgärder träder ikraft från den 12 januari vilket bland annat innebär att alla som kan arbeta hemifrån ska göra det. Restauranger och krogar med serveringstillstånd ska stängas senast klockan 23 och vuxna uppmanas att begränsa sina nära kontakter inomhus, till exempel genom att avstå från större middagar och fester.

Annons

Regeringen förlänger även avrådan från deltagande i cuper och läger inomhus och smittskyddsåtgärder inom långväga kollektivtrafiken. För mässor med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis.

Tillfälliga åtgärder

– De (åtgärderna) är tillfälliga. Både regeringen och myndigheter kommer att bedöma behovet av åtgärderna löpande, säger Andersson.

Folkhälsomyndigheten har också lämnat in en hemställan till regeringen om att taket för privata sammankomster i hyrda lokaler ska sänkas till max 20 deltagare. Vid allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och mässor inomhus vill Folkhälsomyndigheten se ett maxtak på 500 personer, även med vaccinbevis.

Socialminister Lena Hallengren (S) pekar på att läget har förvärrats i sjukvården:

– Andelen patienter på landets sjukhus har den senaste veckan ökat med nästan 40 procent, säger hon.

Hon understryker:

– Alla som kan ska arbeta hemifrån, säger Hallengren.

Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell lyfter också den ökande belastningen på sjukvården:

– Sammantaget kan vi konstatera att hälso- och sjukvården och omsorgen står inför ett ansträngt läge de kommande veckorna, säger hon.

"Omikron har tagit över"

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell säger att smittspridningen i Sverige ökat under jul- och nyårshelgen.

Annons

– Omikron har tagit över i Sverige.

Läget är osäkert, konstaterar hon, men bedömningen är att smittspridningen kommer att vara hög de närmaste veckorna. Smittotoppen kan bli mer långvarig än vad man tidigare förutspått.

– Tittar man på utvecklingen i många andra länder och att omikron bryter igenom smitta på ett helt annat sätt bedömer vi att det kan bli en längre topp än vad som vi har i våra scenarier, säger Karin Tegmark Wisell.

Hon betonar att vaccinet däremot är väldigt effektivt mot allvarlig sjukdom och död, även vid två doser. Det ger ytterligare skydd vid en tredje dos.

– Även mot omikron har man ett gott skydd mot svår sjukdom, säger hon.

Fakta: Nya råd och rekommendationer

Nya råd och rekommendationer som gäller från den 12 januari:

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus: Vid arrangemang med fler än 20 deltagare tillåts endast sittande deltagare och sällskap på max åtta personer. Det ska vara minst en meter mellan sällskapen.

Undantag gäller däremot för religiösa ceremonier där stående deltagare tillåts. För arrangemang med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis.

Mässor: För mässor med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis. Det måste också finnas en yta på minst tio kvadratmeter per person.

Serveringsställen: Måste stänga senast klockan 23.00. Max åtta personer per sällskap och en meter måste finnas mellan sällskapen och endast sittande gäster tillåts.

Vuxna personer: Alla vuxna bör begränsa antalet nära kontakter inomhus och avstå från större middagar, fester och liknande sociala sammanhang. De tidigare allmänna råden om hemarbete, att undvika trängsel, hålla avstånd och att resa vid andra tider än rusningstrafik står fast.

Cuper och läger inomhus: Avrådan förlängs till den 31 januari. Träningar och tävlingar i ordinarie seriespel kan däremot genomföras med riskreducerande åtgärder.

Vuxenutbildningar och lärosäten: Rekommendationen om att delvis bedriva distansundervisning för att glesa ut i undervisningslokalerna utvecklas, men det ska däremot inte gälla som heltidsåtgärd. Praktiska moment, som exempelvis examinationer, bör genomföras på plats med smittskyddsåtgärder.

Åtgärderna bedöms i nuläget behöva kvarstå fram till mitten av februari, men kommer att omprövas var fjortonde dag.

Detta gäller sedan tidigare:

Alla bör hålla avstånd och undvika miljöer med trängsel.

Alla bör arbeta hemifrån om det är möjligt. Endast arbetstagare som måste vara på plats ska vara det.

Endast sittande resenärer vid långväga kollektivtrafik.

Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken om det inte är möjligt att hålla avstånd.

Krav på minst tio kvadratmeter per person och att undvika trängsel vid handelsplatser.

För kultur- och fritidsverksamheter gäller krav på tio kvadratmeter per person och att undvika trängsel. Ett undantag gäller för verksamheter som riktar sig till enbart barn och unga, som träningar och tävlingar.

Närundervisning för grundskola och andra obligatoriska skolformer, gymnasieskola och gymnasiesärskola är huvudprincipen. Smittskyddsåtgärder bör däremot vidtas, som att vara utomhus så mycket som möjligt, undvika stora grupper inomhus och att undvika att blanda klasser.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons