Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Regioner: Covidstatistik kan vara missvisande

Antalet personer som vårdas för covid-19 har ökat stadigt i takt med omikronvariantens höga smittsamhet.
Men enligt flera regioner kan siffrorna vara missvisande eftersom även patienter som lagts in av andra skäl ingår i statistiken, rapporterar .
Coronaviruset • Publicerad 12 januari 2022
Antalet patienter som vårdas för covid-19 kan vara missvisande. Arkivbild.
Antalet patienter som vårdas för covid-19 kan vara missvisande. Arkivbild.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Ett ökande tryck på sjukvården var ett av de bärande argumenten när regeringen tidigare i veckan presenterade sina nya coronarestriktioner.

Socialminister Lena Hallengren (S) hänvisade bland annat till att antalet patienter som vårdas på sjukhus ökat med 40 procent på en vecka.

Annons

Men nu har minst tre regioner hört av sig till Folkhälsomyndigheten med anledning av att siffrorna i själva verket kan vara överdrivna. Skälet är att även personer som läggs in för exempelvis benbrott men som testar positivt för covid-19 klassas som covid-19-patienter, trots att detta i praktiken är en bidiagnos.

– Vi behöver ha bättre skattning, särskilt nu när vi har så stor smittspridning. Vi har uppmärksammats av flera personer i vården om det här, säger statsepidemiologen Anders Tegnell, till DN.

Enligt Magnus Gisslén, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet, vårdas minst en tredjedel av regionens registrerade covid-19-patienter egentligen för andra åkommor.

Anders Tegnell understryker dock att siffrorna är relevanta med hänvisning till att alla patienter med konstaterad covid-19 innebär merarbete för vården.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons