Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Regnkaos när skyfall sveper över Sverige

Ett kraftigt regnväder är på väg upp över landet och SMHI har gått ut med en varning för skyfall.
På tisdagskvällen har regnet orsakat stora problem i bland annat Norrköping.
– Det rör sig mot områden som har höga vattenflöden, säger Moa Hallberg vid SMHI.
Väder • Publicerad 15 augusti 2023
Skyfallsliknande regn är på väg norrut. Arkivbild.
Skyfallsliknande regn är på väg norrut. Arkivbild.Foto: Jon Olav Nesvold/NTB-TT

Sedan ovädret Hans framfart har SMHI utfärdat en mängd varningar för översvämningar och höga vattenflöden i bland annat Bergslagen, Dalarna och södra Norrland. Den högsta varningsnivån – röd – har därtill specifikt utfärdats för fyra vattendrag i området: Marnäsån/Kolningsån, Delångersån och Gavleån.

I riktning mot just Gavleån är nu ett skyfallsliknande regn på väg.

Annons

– Det här regnet kan förstås ställa till det ytterligare, men hur mycket regn som kommer är oklart. Det rör sig om stora lokala variationer och det är svårt att säga var det mesta hamnar, säger Moa Hallberg, meteorolog vid SMHI.

Gul varning för skyfall

Myndigheten har på tisdagen utfärdat en gul varning för regnvädret, som under dagen letat sig norrut i landet. Mellan klockan 18 och klockan 03 på onsdagsmorgonen väntas skyfallen nå östra Svealand och södra Gävleborg, innan regnet mattas av på sin färd vidare norrut. Lokalt kan uppemot 40 millimeter regn falla.

– Regnområdet rör sig ganska snabbt och är successivt på väg nordost successivt. Det väntas nå norra Norrland på onsdagsmorgonen, men då är det inte längre på varningsnivå, säger Moa Hallberg.

SMHI har sedan tidigare bland annat utfärdat en varning på mellannivån – orange – för översvämning öster om Lindesberg. Även det varningsområdet överlappar det område som riskerar skyfallsliknande regn under kvällen och natten.

Översvämningar i Norrköping

Skyfallens framfart över Sverige har skapat problem på flera platser på tisdagen. Bland annat har centrala Norrköping drabbats av både slukhål och översvämningar. Polisens presstalesperson Johnny Gustavsson beskriver situationen som "något utöver det vanliga".

– På ungefär en halvtimme fick vi in en stor mängd väderrelaterade ärenden i Norrköping. Det bara exploderade. Jag har nog aldrig varit med om något liknande, säger han.

– Det rör sig bland annat om översvämmade källare, bilar som fastnat i vatten och som blockerar vägar. Brunnslock har spolats upp. Vi undersöker också E4 utanför Norrköping där vi fått larm om att stora mängder vatten hindrar trafiken.

Kraftigt regn har under kvällen även rapporterats från bland annat Örebro och Katrineholm.

– Vi uppmanar till stor försiktighet i trafiken, säger Johnny Gustavsson.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons