Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rekordlåg försäljning av begagnade bilar

Försäljningen av begagnade bilar minskade under 2021 efter ett rekordsvagt sista kvartal.
Fossildrivna bilar stod för det stora tappet medan köpen av laddbara bilar i stället sköt i höjden.
Ekonomi • Publicerad 7 januari 2022
Begagnade bilar i en bilhall. Arkivbild.
Begagnade bilar i en bilhall. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

295 674 begagnade bilar såldes under föregående år fördelat på bilhandeln, privatmarknaden och företag, vilket är en minskning med 38 754 köp från 2020, enligt en ny rapport från bilförmedlaren Kvdbil.

Försäljningssiffran från det sista kvartalet 2021 är dessutom den lägsta som registrerats under något kvartal sedan mätningarna började 2014, en minskning med 11,6 procent jämfört med samma period 2020.

Annons

– Att begagnatmarknaden har sjunkit tillbaka som den gjort nu har jag aldrig varit med om tidigare, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil.

Bonus-malus bidrar

Det finns flera olika teorier till den stora minskningen i slutet av 2021.

En kan härledas tre år tillbaka när det nya bonus-malus-systemet infördes den 1 juli 2018. Systemet innebär att man får en högre årsskatt ju mer bilen släpper ut och om man har en bil som släpper ut lite kompenseras man i stället med en inköpsbonus.

Innan bonus-malus började gälla rusade många efter nya bilar för att slippa undan fordonsskatten.

– Nybilstillverkarna pressade då ut så många bilar man kunde och efter bonus-malus började gälla lugnade det ner sig. För de företag som byter ut sina bilar var 36:e månad så var det en bra utbytning första kvartalet 2021 men nu har begagnatmarknaden lugnat ner sig eftersom det inte har funnits lika många bilar att byta ut, säger Daniel Odsberg.

Förra årets sista kvartal bidrog till att den totala försäljningen av begagnade bilar under 2021 minskade med 1,1 procent.

Pandemieffekt

Det är inte bara gamla fordonsbeskattningsreformer som spökar. En begränsad nybilstillverkning som kopplas till pandemin och komponentbrist är något som har drabbat fordonsmarknaden väldigt hårt, fortsätter Daniel Odsberg.

När det blir svårare att köpa ny bil på grund av längre leveranstider leder det till att fler behåller sin bil i stället för att sälja, vilket leder till ett begränsat utbud på andrahandsmarknaden – och högre priser.

– Vi ser rekordnivåer månad för månad gällande prisbilden för begagnade bilar, något som leder till att man kanske inte har råd att byta bil. När det finns ett färre antal bilar på marknaden leder det till en stor jakt på begagnade bilar, säger Daniel Odsberg.

Elbilar trendar

Trendbrytaren var däremot försäljningen av begagnade laddbara bilar som ökade under sista kvartalet 2021 – och det kraftigt med 85,1 procent. Allra mest ökade elbilar med 162,7 procent.

Annons

– Det hänger också ihop med införandet av bonus-malus för mer än tre år sedan. Likt som vi ser att fossilbilar minskar under Q4, likt ser vi också att försäljningen av elektrifierade bilar och elbilar ökar. Det har att göra med den omställningen och att när det nya systemet infördes såldes också fler elektrifierade bilar hösten 2018.

En trend på andrahandsmarknaden som spås tillta med tiden.

– Se bara på nybilsregistreringen i december där elektrifierade bilar stod för 60 procent. Begagnatmarknaden kommer att följa den trenden, men med en förskjutning på några år som alltid, säger Daniel Odsberg.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons