Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rekordmånga väntas få studiemedel i höst

Ekonomi • Publicerad 3 juni 2020
Många väntas söka studiemedel i höst. Arkivbild.
Många väntas söka studiemedel i höst. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Rekordmånga, omkring 550 000 personer, kommer få studiemedel i höst enligt beräkningar från Centrala Studiestödsnämnden (CSN), rapporterar Sveriges Radio Ekot. Det är omkring 100 000 fler än förra hösten.

– Det här är absolut en coronaeffekt hos CSN. Det är ett nytt rekord, säger avdelningschefen Kristina Ericson till radion.

Annons

Man räknar med att många kommer att börja studera då de har blivit av med jobbet under krisen, men den största orsaken till ökningen tros vara regeringens beslut att slopa det så kallade fribeloppet, gränsen för hur mycket man får tjäna utan att studiemedlet påverkas.

Fribeloppet har tagits bort så att studerande ska kunna arbeta under coronakrisen utan att det försämrar deras rätt till studiemedel.

CSN anställer nu mer personal för att möta det ökade trycket på myndigheten som väntas.

– Vi håller på med en stor rekrytering nu, ungefär 60 nya handläggare ska börja i hos oss. De ska börja i Visby, Sundsvall och Eskilstuna, säger Kristina Ericson.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons