Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rekordmycket regn i Danmark: Vädret mer extremt

Juli var den blötaste julimånaden som någonsin uppmätts i Danmark, enligt den danska vädermyndigheten DMI
Samtidigt var juni ovanligt torr och varm.
– Det hänger ihop med det klimatforskare säger om att vädret blivit mer extremt, säger Peter Tanev, meteorolog på danska TV2.
Danmark • Publicerad 1 augusti 2023
Regnmätare i Hareskov i Köpenhamns utkanter i mitten av juli.
Regnmätare i Hareskov i Köpenhamns utkanter i mitten av juli.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau/TT

Omkring 140,9 millimeter regn har enligt DMI fallit under juli månad, visar preliminära siffror som flera danska medier rapporterat om.

Nederbörden har dock varierat på olika håll i landet, säger Peter Tanev:

Annons

– Det har varit stora skillnader. Bornholm, som ligger längst i öst, har haft omkring 75 millimeter regn. Staden Varde mot västkusten har fått 176 millimeter regn. Regnet kommer ju in från väst så det är inte ovanligt att det regnar mest där.

Stora kontraster

Det tidigare rekordet var 140 millimeter regn i juli 1931, men då mätte man inte i decimaler. Så för att årets juli skulle rekordnoteras behövde mängden överstiga 140,5 millimeter, vilket alltså blev fallet, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Men det är inte bara en ovanligt regnig julimånad som sticker ut. Under maj och juni var det enligt Peter Tanev ovanligt torrt och varmt.

– Det vi kan se är att vädret har haft en tendens att låsa fast sig i samma mönster under längre perioder. När det blir varmt, blir det varmt under en längre period. Och när det sedan blir kallt, blir det också kallt under en längre period. Vädret varierar inte lika mycket som det gjorde förut. Nu ser vi i stället två extremer, säger han.

Jetströmmar kan försvagas

TT: Kan det bero på klimatförändringarna?

– Det är inte vetenskapligt bevisat att det låsta vädret beror på klimatförändringar. Det finns dock en enighet kring att det har blivit varmare i norr på grund av klimatförändringarna och att kontrasterna mellan nord och syd därför är mindre, säger Peter Tanev och fortsätter:

– Mindre kontraster kan leda till att jetströmmar försvagas, vilket i sin tur kan leda till väderblockeringar, alltså låsta vädersystem. Det har vi redan sett på flera håll i Europa.

Den danska vädermyndigheten DMI har mätt nederbörden i Danmark sedan 1874.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons