Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rekordstraff för kongressattack

USA • Publicerad 2 september 2022
En 56-årig man döms till tio års fängelse för attacken mot Kapitolium den 6 januari i fjol. Arkivbild.
En 56-årig man döms till tio års fängelse för attacken mot Kapitolium den 6 januari i fjol. Arkivbild.Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

En tidigare polis och marinsoldat har dömts till tio års fängelse för sin medverkan i stormningen av USA:s kongressbyggnad den 6 januari 2021.

Det är det längsta straffet som hittills har utdelats för brott begångna under stormningen.

Annons

Den 56-årige mannen brottade ner en polis och höll fast honom. Polisen skadades allvarligt då flera andra slog och sparkade honom när han var fasthållen.

56-åringen kunde identifierats med hjälp av bilder och filmer från händelsen.

Flera andra personer har åtalats för att ha attackerat poliser, men många av dem har hittills erkänt brott. 56-åringen har däremot nekat till brott. Åklagaren hade yrkat på straff mellan 17 och 22 år.

Den tidigare presidenten Donald Trump sade på torsdagen att om han ställer upp i nästa presidentval och vinner så kommer han att benåda alla som dömts för händelserna den 6 januari 2021.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons