Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Reningsritual efter nakenaktion i Peterskyrkan

En särskild reningsritual genomfördes på lördagen i Peterskyrkan i Vatikanen. Det krävdes efter att en man klätt av sig naken och hoppat upp på altaret med uppmaningen "Rädda Ukrainas barn" skrivet på ryggen.
Vatikanstaten • Publicerad 3 juni 2023
Kardinal Mauro Gambetti välsignar huvudaltaret i Peterskyrkan efter veckans nakenprotest.
Kardinal Mauro Gambetti välsignar huvudaltaret i Peterskyrkan efter veckans nakenprotest.Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Kardinalen och ärkeprästen Mauro Gambetti ledde den akuta ceremonin för att återställa det vanhelgade marmoraltaret.

Det var vid stängning i torsdags som en polsk man, i förd endast gympaskor och strumpor, klättrade upp och vände sin bara rygg mot kyrkbänkarna, rapporterar nyhetssajten Vatican News.

Annons

Mannen gjorde inget motstånd när gendarmer strömmade in för att gripa honom. Han överlämnades till italiensk polis som beordrade honom att lämna landet.

Händelsen sker efter att en man i bil försökt att forcera en port i Vatikanen förra månaden.

Mannen körde i hög hastighet förbi vakter och in på en innergård till ett palats. Polis sköt sönder bilens däck och kunde gripa honom när han lämnade fordonet. Han fördes till ett närliggande sjukhus för psykiatrisk vård.

Förra sommaren limmade klimataktivister fast sina händer på en staty i Vatikanmuseerna. De har åtalats för skadegörelse.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons