Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Republikanska planer på is vid tronskiftet

Vid det brittiska tronskiftet kan republikaner inom samväldet vädra morgonluft. Men Australien och Nya Zeeland vill inte ta tillfället i akt, åtminstone inte så tätt inpå drottning Elizabeths bortgång.
Australien • Publicerad 12 september 2022
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har inte bråttom när det gäller landets statsskick. Bilden togs i fredags.
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har inte bråttom när det gäller landets statsskick. Bilden togs i fredags.Foto: Mark Mitchell/New Zeeland Herald via AP/TT

Australiens socialdemokratiske premiärminister Anthony Albanese började lägga upp planer för en framtida australisk republik när han tillträdde i våras, men på söndagen konstaterade han kort att det inte var läge att tala om det nu. Han har tidigare också sagt att en folkomröstning i frågan "inte prioriteras" under hans första mandatperiod.

Det har visat sig finnas en gammal sed som innebär att det australiska parlamentet inte får sammanträda på 15 dagar efter en regents bortgång. Det är ingen regel, men premiärminister Albanese avser följa den och understryker vikten av att följa traditioner.

Annons

Det har spekulerats i att den republikanska diskussionen skulle ta fart vid drottningens bortgång, givet hur populär just hon har varit.

– Jag har inte kopplat ihop de två sakerna på det sättet, säger Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.

– Jag har gjort det tydligt hur jag ser på saken, många gånger. Jag anser att det är vart Nya Zeeland är på väg, tids nog. Jag tror att det sannolikt kommer att ske under min livstid. Men jag ser det inte som en kortsiktig åtgärd eller som något som ligger på dagordningen den närmaste tiden.

Kung Charles III är nu statschef i totalt 15 länder.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons