Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Riksdagen säger ja till kreditgarantier

Riksdagen har godkänt regeringens förslag att ställa ut 250 miljarder kronor i kreditgarantier för lån till elproducenterna.
Ekonomi • Publicerad 5 september 2022
Riksdagen godkänner regeringens förslag om kreditgarantier som presenterades i lördags. På bilden (från vänster) Riksbankens chef Stefan Ingves finansminister Mikael Damberg (S), statsminister Magdalena Andersson (S) och Finansinspektionens chef Erik Thedéen. Arkivbild.
Riksdagen godkänner regeringens förslag om kreditgarantier som presenterades i lördags. På bilden (från vänster) Riksbankens chef Stefan Ingves finansminister Mikael Damberg (S), statsminister Magdalena Andersson (S) och Finansinspektionens chef Erik Thedéen. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Samtliga riksdagens partier står bakom förslaget.

Riksdagens finansutskott justerade förslaget till en ändringsbudget efter två sammanträden på måndagsförmiddagen.

Annons

Och den snabbinkallade riksdagen, vilket i praktiken bara var 13 av finansutskottets ledamöter, beslutade på måndagseftermiddagen att anta förslaget.

Regeringen blixtinkallade till en presskonferens i lördags för att ge beskedet, som kommer i kölvattnet av att ryska gasmonopolet Gazprom i fredags beslutat att förlänga stoppet i Nord Stream-ledningen. Ett stopp som väntas leda till kraftigt stigande elpriser, enligt bedömare.

För att förhindra att elbolagen hamnar i en likviditetskris föreslog därför regeringen att staten ställer ut kreditgarantier för att bolagen ska kunna låna. En kris för elbolagen kan annars riskera att spilla över till den finansiella sektorn.

I ett gemensamt särskilt yttrande till beslutet skriver M, SD, KD och L att det är regeringens energipolitik med nedlagda kärnkraftverk som medfört "betydande risker för hushållens ekonomi, Sveriges konkurrenskraft och nu även den finansiella stabiliteten".

Centerpartiet skriver i sitt särskilda yttrande att det behövs blocköverskridande energisamtal för att åstadkomma bred politisk enighet och stabilitet för både producenter och konsumenter.

Vänsterpartiet skriver i sitt yttrande att regeringen måste agera för att införa vad partiet kallar Sverigepriser på el i Sverige.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons