Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Riksdagen vill se förslag om tvångstestning

Politik • Publicerad 15 juni 2021
Regeringen och justitieminister Morgan Johansson (S) uppmanas av en majoritet av riksdagspartierna att ta fram förslag som möjliggör tvångstestning vid utvisningar. Arkivbild.
Regeringen och justitieminister Morgan Johansson (S) uppmanas av en majoritet av riksdagspartierna att ta fram förslag som möjliggör tvångstestning vid utvisningar. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery /TT

Gränspolisen uppger att det finns stora problem att utvisa personer som vägrar att testa sig för covid-19 – något som många länder kräver för att ta emot dem. Nu uppmanar en majoritet i riksdagens socialförsäkringsutskott regeringen att ta fram förslag som gör det möjligt att tvångstesta personer, om det behövs för att kunna verkställa en av- eller utvisning.

Alla partier utom Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet står bakom det så kallade tillkännagivandet.

Annons

Tidigare har justitieminister Morgan Johansson (S) sagt att det inte är aktuellt med lagändringar, eftersom det handlar om grundlagsfrågor. Han vill i stället lösa problemet på andra sätt.

Men partierna bakom tillkännagivandet uppmanar regeringen att skyndsamt utreda frågan och snarast återkomma till riksdagen med lagförslag. Om det finns behov vill de även genomföra andra förändringar för att se till att polisen kan agera när personer hindrar och försvårar en av- eller utvisning.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons