Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Riksdagsledamot efterfrågar stöd för TBE-vaccination

Riksdagsledamoten Heléne Björklund (S) motionerar nu om att riskområden som Blekinge ska prioriteras vid TBE-vaccination.
– Kostnaden att vaccinera sig är hög och jag är rädd att många låter bli på grund av ekonomiska skäl, säger hon.
Blekinge • Publicerad 24 oktober 2019
Heléne Björklund (S) vill se ett riktat, statligt stöd så att fler som bor i de kända riskområdena kan vaccinera sig mot TBE.
Heléne Björklund (S) vill se ett riktat, statligt stöd så att fler som bor i de kända riskområdena kan vaccinera sig mot TBE.Foto: Sydöstran

Antalet TBE-fall har ökat under de senaste åren, såväl i Blekinge som i övriga landet.

Blekinge är ett känt riskområde sedan lång tid tillbaka. Fram till och med 2016 diagnosticerades en till två fall av TBE per år i Blekinge, men under 2017 konstaterades nio fall. Under 2018 var siffran fyra stycken. Alla som diagnosticerades med TBE under de här åren var ovaccinerade och de flesta smittades inom kända riskområden i Blekinge som Aspö i Karlskrona kommun och Ryssberget i Sölvesborgs kommun.

Annons

Riksdagsledamoten Heléne Björklund (S) från Sölvesborg vill se ett riktat, statligt stöd så att fler som bor i de kända riskområdena kan vaccinera sig mot TBE i framtiden. I en motion till riksdagen vill hon att regeringen utreder frågan.

– TBE är en allvarlig sjukdom som kan ge men för livet och dessutom leda till en lång sjukskrivning. Blekinge är ett av få kända riskområden i Sverige där man faktiskt kan bli smittad. Kostnaden att vaccinera sig är hög och jag är rädd att många låter bli på grund av ekonomiska skäl. För mig är det en jämlikhetsfråga att Blekingefamiljer ska stimuleras ekonomiskt till att vaccinera sig mot TBE, säger Heléne Björklund i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Och eftersom det i nuläget finns relativt få riskområden borde det gå att prioritera dessa tycker jag.

År 2017 anmäldes fler fall av fästingöverförd virusorsakad hjärninflammation, TBE, än något tidigare år, enligt Folkhälsomyndighetens sammanställning. Totalt anmäldes 391 TBE-fall i Sverige under 2017, vilket är en ökning med 64 procent jämfört med året innan.

Joel PeterssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons