Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rikspolischefen tillstår: Vi hade underrättelser

Polisen hade information om att det kunde bli våldsamt under påskhelgens koranbränningar. Men inte att det skulle bli så exceptionellt brutalt.
Brott • Publicerad 12 maj 2022
Många poliser skadades och hamnade i farliga situationer under påskkravallerna. Arkivbild.
Många poliser skadades och hamnade i farliga situationer under påskkravallerna. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
Rikspolischef Anders Thornberg. Arkivbild.
Rikspolischef Anders Thornberg. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Upploppen under påsken, som skedde i totalt sex städer, har beskrivits som de mest våldsamma i Sverige sedan Göteborgskravallerna 2001. Många poliser skadades och hamnade i farliga situationer.

I veckan har det rapporterats att polisens underrättelseenhet redan i februari varnade för våldsamheter i samband med koranbränningarna. Samtidigt sade rikspolischefen efter kravallerna att sådana underrättelser inte fanns.

Annons

Nu vill han förtydliga sig:

– Det finns alltid löpande underrättelser när vi jobbar med demonstrationer. Bedömningar om risk för våld är inte ovanliga, men vi hade inte underrättelser om det här besinningslösa våldet. Till och med de "goda" krafterna kastade sten, både barn, vuxna och äldre personer angrep polis med dödligt våld.

"Allvarlig situation i Sverige"

TT: Även det är väl en miss från er sida, att ni inte kunde förutse det?

– Det är ett misslyckande både för samhället och polisen.

– Det säger mycket om vår allvarliga situation i Sverige, att det är så många som kan mobilisera så kvickt för att ge sig på poliser när de skyddar demonstranter som vill utöva sina grundlagsskyddade rättigheter, säger Thornberg.

För att få svar på bland annat detta – varför man inte lyckades fånga upp att våldet skulle anta de här proportionerna – tillsätter polisen en utredning med en extern ordförande. Och det blir Gunnar Karlson, tidigare chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, som tar uppdraget, avslöjar Thornberg.

Utredningen ska redovisas vid årsskiftet.

– Vi hade en grundläggande hotbild, vilket vi tog höjd för med stora resursuttag av specialutbildad polis. Under alla normala förhållanden tidigare hade vi tagit ut tillräckligt med personal. Men våldet vi möttes av och den enorma tillströmningen av personer på de här platserna hade vi inte förutsett, säger Thornberg.

Risk för nya upplopp

Under veckoslutet planerar den högerextreme politikern Rasmus Paludan flera nya manifestationer, bland annat i Stockholm, Uppsala och Linköping. På torsdagen besökte han Frölunda torg i Göteborg utan att några allvarligare ordningsstörningar uppstod.

Polisen förbereder sig för att det på andra platser kan eskalera på ett liknande sätt som under påskhelgen.

Annons

TT: Kan du garantera att poliser som ska ut på dessa uppdrag kommer att ha rätt förutsättningar?

– Det kan man aldrig garantera som ytterst ansvarig. Det kan alltid ske händelseförlopp som man inte kunnat förutse. Men jag kan garantera att vi gjort vårt bästa när det gäller att bedöma förutsättningarna. Vi har gjort ett stort resursuttag av specialutbildade poliser från hela landet, vi har jobbat med de goda krafterna i samhället, jobbat brottsförebyggande, haft dialog, varit på plats i god tid. Vi ska se till att Paludan får göra det han ska göra, och att motdemonstranterna får protestera, under värdiga former.

Fakta: Påskupploppen

Upploppen i flera städer i Sverige startade sedan Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, under sin "valturné" i Sverige bränner kopior av koranen.

Under påskhelgen besökte han – eller planerade att besöka – Linköping, Norrköping, Örebro, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.

Efter upploppen har 340 olycksfall och tillbud rapporterats i polisens system. Av dem betraktas 186 som allvarliga eller mycket allvarliga i arbetsmiljöhänseende.

På onsdagen anmälde polisen sig själv för att utreda om det förekommit brister som utgör brott i samband med upploppen under påsken.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons