Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Riksrevisionen granskar smittskyddet

Riksrevisionen har inlett en granskning av det nationella smittskyddet. Granskningen sker mot bakgrund av coronapandemin men går också längre tillbaka i tiden.
Politik • Publicerad 7 maj 2022
Riksrevisionen ska granska effektiviteten i styrningen av det nationella smittskyddet. Arkivbild.
Riksrevisionen ska granska effektiviteten i styrningen av det nationella smittskyddet. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

– Vi ska titta på smittskyddsverksamheten både under krisläge och normalläge, säger projektledare Ann-Christin Johnreden.

Bland annat Coronakommissionen pekar på en otydlig ansvarsfördelning mellan de nationella och regionala myndigheterna för hälso- och sjukvård.

Annons

Riksrevisionens granskning fokuserar på styrningen av den nationella smittskyddsverksamheten. Det innebär att Folkhälsomyndighetens ansvar att samordna det nationella smittskyddet och även regeringen sätts under lupp.

– Vi ska titta på styrningen av smittskyddet i princip från och med Folkhälsomyndighetens bildande, 2014, hur de har riggat sin organisation och hur regeringen har hanterat styrningen av myndigheter på området. Vi har ett längre perspektiv och vi tittar på effektiviteten sett till målet med smittskyddet, hur man har nyttjat sina resurser, vilket mycket är en styrningsfråga, säger Ann-Christin Johnreden.

En del är att belysa att Folkhälsomyndigheten är en sammanslagning av de tidigare myndigheterna Smittskyddsinstitutet och Statens folkhälsoinstitut.

– Det är intressant att ta reda på hur regeringens reformarbete med att slå ihop smittskyddet med folkhälsofrågorna har påverkat smittskyddsverksamheten.

Folkhälsomyndighetens internationella arbete och smittskyddet kopplat till livsmedel och djur omfattas inte av granskningen.

Resultatet kommer att presenteras i en rapport i mars 2023.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons