Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Risktagande bland offpist-åkare minskar

Acceptansen för att utsätta sig för risk vid offpist-åkning har minskat, visar en undersökning. Samtidigt finns tecken på att allt fler åkare söker sig till brantare backar.
Fritid • Publicerad 9 januari 2022
Riskacceptansen bland offpiståkare har minskat enligt en ny undersökning. Arkivbild.
Riskacceptansen bland offpiståkare har minskat enligt en ny undersökning. Arkivbild.Foto: Jean-Christophe Bott/AP/TT

Branta backar, höga hopp och och en naturupplevelse utöver det vanliga. För de som åker offpist finns det mycket som lockar – och samtidigt uppenbara risker.

Förutom laviner kan skid- och snowboardåkare som rör sig ute i det fria både landa fel och köra in i träd. Men enligt en undersökning från Naturvårdsverket och skidåkarsajten Freeride har riskacceptansen bland åkarna minskat från 74 till 62 procent mellan 2013 och 2020.

Annons

– Det är glädjande siffror anser jag, även om det säkert finns en viss felmarginal, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

Mer aggressiv åkning

En bidragande orsak till minskningen är att kunskapen bland dem som ger sig ut bortom pisterna har ökat.

– Ta risker gör man förstås fortfarande, men man gör det på ett sätt där man är betydligt mer påläst än tidigare. Man förstår konsekvenserna om en lavin skulle gå eller om det sker ett fall i brant terräng.

Ytterligare en faktor som pekar mot ett större säkerhetstänk är att användningen av lavinryggsäck – en sorts airbag som ska förhindra att man begravs i en lavin – fördubblats från 20 till 40 procent sedan 2013.

Men det finns också trender på området som delvis pekar i en annan riktning.

Som exempel nämner Wikberg att många bedömare i fjällen observerat att intresset för brantare och mer aggressiv åkning har ökat. I undersökningen framgår det att 28 procent av de svarande har varit med om en offpist-relaterad olycka.

Egenansvar viktigt

Per-Olov Wikberg vill dock inte göra någon generell avrådan från att åka i mer riskabel terräng. Han understryker i stället vikten av egenansvar.

– - Syftet med hela fjällsäkerhetsarbetet är att vi ska förbygga olyckor, men skidåkaren måste själv måste ta beslutet om han eller hon ska genomföra ett brant åk. Det vi kan göra är att tillhandahålla kunskap som ger ett så bra beslutsstöd som möjligt i form av kartor och väder- och lavinprognoser.

Fakta: Undersökningen

Undersökningen bygger på svar från totalt 1 503 personer som genomförts via en webbenkät på skidåkarsajten Freeride, som genomförde enkäten i samarbete med Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

Deltagarna, där i princip alla hade flera års erfarenhet av offpist-åkning, fick svara på frågor relaterade till bland säkerhetsrutiner och kunskaper om riskbedömning. Enkäten genomfördes mellan 4 och 23 december 2020.

Det här var den tredje gången i ordningen, de tidigare undersökningarna publicerades 2013 respektive 2017.

Källa: Freeride och Naturvårdsverket.

Fakta: Undersökningen

Ge dig aldrig ut ensam, se till att ha medåkare. Åk aldrig flera samtidigt i själva nedfarterna, om en lavin skulle gå är det viktigt att de andra kan hjälpa till om någon skulle ha begravts under snön.

Förutom hjälm, ryggskydd och breda skidor ska man även se till att ha lavinutrustning. Detta inkluderar spade, sond och lavinsändare. Även lavinryggsäck är ett bra skydd att ha med sig.

En annan viktig aspekt inför en tur är att läsa på. Håll dig uppdaterad om väderleken och håll koll på lavinprognosen för det område du ska till.

Se också till studera kartor så att du inte missar potentiellt farliga stup och andra riskmoment.

Källa: Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons