Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rökte danskar hasch redan på 1700-talet?

Rökte danskar hasch redan på 1700-talet? Den frågan ska Köpenhamns museum försöka få svar på genom att analysera kritpipor som grävts fram i hamnen.
Forskning • Publicerad 6 februari 2022
Köpenhamns museum undersöker med ny teknik om gamla kritpipor från 1700-talet kan ha använts att röka hasch med?
Köpenhamns museum undersöker med ny teknik om gamla kritpipor från 1700-talet kan ha använts att röka hasch med?Foto: Ronnie Ranch
Museiinspektören Gerd Bindesbøl Ravnholt från Köpenhamns museum under utgrävningen där kritpipor från 1700-talet hittades. Nu vill museet veta om piporna använts till att röka cannabis.
Museiinspektören Gerd Bindesbøl Ravnholt från Köpenhamns museum under utgrävningen där kritpipor från 1700-talet hittades. Nu vill museet veta om piporna använts till att röka cannabis.Foto: Københavns Museum
Danmarks teknologiska institut har tagit fram en ny analysmetod för att undersöka om kritpipor från 1700-talet använts till att "fyre en fed", det vill säga att röka hasch med.
Danmarks teknologiska institut har tagit fram en ny analysmetod för att undersöka om kritpipor från 1700-talet använts till att "fyre en fed", det vill säga att röka hasch med.Foto: Ronnie Ranch

Vid utgrävningen på den lilla ön Papirøen i Köpenhamns hamn hittades kritpipor från sent 1600-tal och början av 1700-talet. Närheten till fristaden Christiania och dess knarkförsäljning satte igång fantasin hos museiinspektör Gerd Bindesbøl Ravnholt och några medarbetare.

– Det uppstod funderingar om folk i dag skulle kunna tänka sig att använda sig av kritpiporna till att röka hasch med och att piporna kunde ha använts till detta även på 1700-talet. På skoj fantiserade vi om att tillverka kritpipor och sälja dem på Street food-marknaden som ligger intill, säger Gerd Bindesbøl Ravnholt.

Annons

Det som också bidrog till misstankarna om att piporna kan ha använts för rusupplevelser är att det är belagt att många av de vakter som fanns på ön på 1700-talet var uttråkade och på grund av tristessen drack de mycket. Museet spekulerar kring att piporna kan ha använts för att "fyre en fed", men att detta möjligtvis kan ha undgått de skriftliga källorna?

Andra skriftliga källor vittnar om att cannabis användes i Sydeuropa redan på 1500-talet. Av samma anledning bedömer museiinspektören Gerd Bindesbøl Ravnholt att chansen är stor att cannabis kan ha hittat till Danmark på 1700-talet.

Piporna analyseras

Köpenhamns museum vill få reda på om det finns spår av cannabis i de upphittade kritpiporna och har skickat dem till Danmarks teknologiska institut för analys. Institutet har utvecklat en ny metod för att analysera piporna. All jord tas först varsamt bort med en borste. Därefter extraherar specialisterna kemiska ämnen med metanol. Efter detta förångas metanolen försiktigt för att bilda ett koncentrat av de kemiska ämnena. Provet analyseras sedan och ämnena separeras. Slutligen kan ett mätinstrument avgöra om det finns spår av cannabis.

Det är första gången som Danmarks Teknologiska Institut gör ett uppdrag av den här typen, säger centrumchef Anne Louise Dannesboe Nielsen.

"Det brukar vara något vi gör för cannabisindustrin, så det är en lite rolig och annorlunda uppgift för oss", säger hon i ett pressmeddelande.

Två av piporna har undersökts utan att det hittats spår av cannabis, men det finns många fler pipor kvar att undersöka.

Positiva reaktioner

Gerd Bindesbøl Ravnholt uppger att de flesta kollegor har varit mycket positiva till undersökningen.

– Den analysmetod som tagits fram kanske vi kan använda till annat inom arkeologin. Det finns förstås en viss skepsis till om det ska vara möjligt att de skriftliga källorna inte har information om att röka cannabis, om man har gjort det, men vi ser då och då att arkeologin kan bidra med information som de skriftliga källorna inte kan ge, säger hon.

Museet förväntar sig att de resterande piporna ska vara analyserade inom en månad.

Fakta: Kritpipor

Kritpipor är, namnet till trots, inte tillverkade av krita utan av lera, men har fått sitt namn på grund av sitt vita kritlika utseende.

Kritpipor är vanliga fynd vid utgrävningar även i Sverige, de har bland annat hittats på regalskeppet Wasa.

Eftersom kritpipan var en förbrukningsvara för dåtidens rökare hann de ofta inte användes många gånger innan den gick sönder eller slammade igen.

Piporna fick ofta stämplar och dessa visar att de flesta av de pipor som hittats i Köpenhamn är producerade av Gouda i Holland.

Källa: Köpenhamns museum/Norrbottens museum

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons