Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rösta – så funkar det

Glömt röstkortet? Eller kanske id-kortet? Vem ser till så att det finns röstsedlar i vallokalen? Och kan man ångra sig?
Här rätas alla frågetecken om röstningen ut.
Politik • Publicerad 10 september 2022
Olika färger, partivalsedlar och namnvalsedlar. Det är mycket att hålla ordning på.
Olika färger, partivalsedlar och namnvalsedlar. Det är mycket att hålla ordning på.Foto: Henrik Montgomery/TT

När får man rösta?

Den 24 augusti öppnade lokaler i hela landet för de som vill eller måste förtidsrösta. De som befinner sig utomlands har kunnat rösta sedan den 28 juli.

Annons

På valdagen, söndag den 11 september, har de flesta vallokaler öppet klockan 08.00–20.00. På röstkortet står vilken som är din vallokal.

.

Valsedlarna har olika färg. Vilken är vilken?

Vita valsedlar är för kommunen, de blå för regionen och de gula för riksdagen.

.

Några har namnlistor och andra inte, vilken ska jag ta?

Det finns partivalsedlar, namnvalsedlar och blanka sedlar. Partivalsedeln har partiets namn förtryckt och den använder du för att rösta på ett parti. Du kan personrösta med en partivalsedel om du skriver kandidatens namn på partivalsedeln.

Annars är det namnvalsedeln du använder om du vill personrösta. Det är valsedlar med partinamn och en kandidatlista.

De blanka valsedlarna använder du om det inte finns några valsedlar för det parti du vill rösta på. De saknar namn på såväl parti som kandidater och du kan själv skriva i uppgifterna.

.

Annons

Vems ska se till att det finns valsedlar i vallokalen?

Det är röstmottagarna, funktionärerna som arbetar i vallokalen, som ansvarar för att det finns partivalsedlar och blanka valsedlar som väljarna själva kan fylla i. Nytt för i år är att de även ansvarar för att lägga ut namnvalsedlarna. Det är fortfarande partierna som ska leverera namnvalsedlar till röstmottagningsställena – eller till en plats som valnämnden i kommunen har beslutat om. Det är också partiernas uppgift att se till så att namnvalsedlarna inte tar slut.

Röstmottagarna ska också lägga ut partivalsedlar för partier som vid något av de två senaste valen till riksdagen fick mer än en procent av rösterna i hela landet. Dessutom lägger de ut partivalsedlar för val till region- och kommunfullmäktige för de partier som redan är representerade i fullmäktige och har begärt utläggning av partivalsedlar.

Skulle det ändå saknas valsedlar går det bra att ta en blank valsedel och själv skriva namnet på det parti som man vill rösta på.

.

Vad händer om man stavar fel?

Om det som står på valsedeln går att tolka som en röst på två olika partier så blir rösten ogiltig. Är det bara ett mindre stavfel kommer rösten att räknas.

.

Går det att rösta utan id-kort?

Ja, men någon annan måste följa med och intyga din identitet.

Annons

.

Går det att rösta utan röstkort?

Ja, om du vet vilken vallokal du tillhör. Där kan man rösta utan röstkort under förutsättning att du kan styrka din identitet.

.

Jag kan inte ta mig till vallokalen, kan någon annan rösta åt mig?

Om du på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning inte själv kan ta dig till din vallokal eller en röstningslokal kan någon annan vara bud åt dig. Det kan också vara någon som yrkesmässigt eller på liknande sätt brukar ge dig vård eller hjälpa dig.

Känner du ingen som kan vara bud kan du kontakta din kommun som kan ordna ambulerande röstmottagare som kommer hem till dig.

Om du sitter i häkte eller fängelse kan du också budrösta. Då kan även personalen hjälpa dig.

.

När blir en röst ogiltig?

Annons

Röster räknas som ogiltiga om partiet man röstar på inte har anmält deltagande i valet, om valsedeln är helt blank och alltså saknar partinamn, om valkuvertet innehåller två eller flera valsedlar från olika partier eller har något kännetecken som gör att man kan identifiera den som har röstat.

Den som vill budrösta måste också se till att ytterkuvertet är rätt ifyllt. Gör man fel underkänns rösten och läggs inte i valurnan.

.

Vad är valhemligheten?

Valhemligheten betyder att du inte behöver berätta för någon hur du röstar och ingen får bestämma eller påverka vad du ska rösta på. Inför årets val har skyddet för valhemligheten blivit ännu starkare.

Tidigare stod valsedlarna öppet i vallokalen, men i år väljer du dina valsedlar i skydd från andras blickar. Dessutom får det bara vara en väljare bakom skärmen i vallokalen. Men om du på grund av funktionsnedsättning eller annat behöver hjälp ska du få det om du begär det.

.

Går det att ångra sig?

När kuverten väl ligger i valurnan på valdagen är det för sent att ångra sig. Men om man har förtidsröstat kan man ändra sig på valdagen. Kuverten med valsedlarna läggs då i ett fönsterkuvert som skickas till din vallokal.

Om du vill ångerrösta säger du det till röstmottagarna som markerar i röstlängden och letar fram din förtidsröst om förtidsrösten kommit till vallokalen så att du kan få tillbaka den. Om din förtidsröst inte hunnit komma till vallokalen upptäcks ångerrösten senare under dagen, eftersom det står markerat i röstlängden att du röstat i vallokal och då kommer din förtidsröst inte att räknas.

Annons

.

Källa: Valmyndigheten

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons