Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rysk exminister villkorligt frigiven

Ryssland • Publicerad 12 maj 2022
Rysslands tidigare ekonomiminister Aleksej Uljukajev har blivit villkorligt frigiven efter att ha suttit fängslad för mutbrott. Arkivbild
Rysslands tidigare ekonomiminister Aleksej Uljukajev har blivit villkorligt frigiven efter att ha suttit fängslad för mutbrott. ArkivbildFoto: Ivan Sekretarev/AP/TT

Rysslands tidigare ekonomiminister Aleksej Uljukajev, som 2017 dömdes till åtta års fängelse för mutbrott, har släppts fri.

Uljukajev anklagades för att ha avkrävt oljejätten Rosneft på motsvarande omkring 18 miljoner kronor, i utbyte mot att han gett bolaget grönt ljus att förvärva 50,07 procent av oljeproducenten Basjneft från staten.

Annons

Exministern, som har förnekat anklagelserna, är den högst uppsatta politikern i tjänst som har åtalats under den ryske presidenten Vladimir Putins styre.

Uljukajev var från 2013 chef för departementet för ekonomisk utveckling. Han hade bland annat till uppgift att försöka föra Ryssland ur landets djupa ekonomiska kris, som utlöstes 2014 till följd av fallande oljepriser och sanktioner från väst.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons