Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rysk frustration efter ukrainska framgångar

Ukrainas militära framgångar den senaste tiden diskuteras flitigt i rysk tv. Röster höjs för allmän mobilisering och lokalpolitiker kräver att president Vladimir Putin avgår.
Utvecklingen på marken kan göra det svårt för det ryska styret att fortsätta hävda att allt går som planerat.
Ryssland • Publicerad 14 september 2022
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.Foto: Vladimir Smirnov/Tass (pool)/AP/TT

Sedan den ukrainska motoffensiven i delar av östra Ukraina börjat vinna mark har åsikter om kriget – eller "specialoperationen", för att använda den ryska eufemismen – vädrats i debattprogram i rysk tv.

Även tidigare har det funnits utrymme för någon enstaka kritisk röst i de ryska debattprogrammen, påpekar Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier och seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet (UI). Ofta består panelen av en mängd personer som håller med Putin i allt, men även ofta en eller ett par personer med andra åsikter.

Annons

Skillnaden nu är att de motstridiga rösterna får en annan tyngd.

– Det de säger är korrekt, att den ryska militären inte alls välkomnas som befriare, att sanktionerna slår mycket hårdare mot Ryssland än vad som har erkänts och att den ryska militären har problem. Den typen av röster får nu en annan typ av signifikans, säger Kragh.

"Krig eller fredssamtal"

Den tidigare dumaledamoten Boris Nadezjdin sade nyligen i ett debattprogram på tv-kanalen NTV att Putin övertalats till att genomföra "specialoperationen" i Ukraina, av personer som påstått att det skulle gå snabbt och effektivt.

– Vi är nu i ett läge där vi måste förstå att det är helt omöjligt att besegra Ukraina genom de resurser och koloniala stridsmetoder som Ryssland försöker använda för att kriga, med kontraktssoldater, legosoldater, utan mobilisering, sade han och lade till att det antingen är dags för mobilisering och fullskaligt krig – eller fredssamtal för att få slut på striderna.

Ryssland har tidigare tillbakavisat påståenden om att en bred mobilisering övervägs och har från officiellt håll hållit fast vid standardbudskapet att allt går enligt plan. En linje som har blivit allt svårare att upprätthålla efter de senaste motgångarna.

Maning till mobilisering

De kritiska röster som har släppts fram i tv de senaste dagarna har lett till att röster för mobilisering har börjat höras. Under tisdagen sade kommunistledaren Gennadij Ziuganov i duman att invasionen bör benämnas som ett krig och manade till allmän mobilisering i Ryssland.

– Det är anmärkningsvärt att det är uppe på den nivån, att den godkända oppositionen uttalar sig. Han tog bladet från munnen och sade att det här är ett krig och vi måste mobilisera hela landet och vi måste vinna, säger Gudrun Persson, Rysslandsforskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Kremls talesperson Dmitrij Peskov kommenterade uttalandet med att varken hel eller partiell mobilisering diskuteras just nu, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax. Men Ziuganov skulle enligt Gudrun Persson knappast ha tagit upp frågan om han inte antingen kände till att en sådan diskuteras eller att det finns ett stöd i presidentadministrationen för att föra upp frågan.

– Krig är en osäker syssla, men Ziuganovs uttalande är viktigt, det kan tyda på att något är på gång. Det behöver inte innebära att de mobiliserar, men att frågan är uppe på den politiska agendan.

Lokalpolitiker i förhör

En grupp lokalpolitiker har gjort gemensam sak och skrivit under ett dokument med krav på Putins avgång. Kort därefter kallades de till förhör av myndigheterna.

Annons

– Fortfarande kan kritik av den ryska krigföringen, vilket är förbjudet enligt lag, leda till väldigt kännbara fängelsestraff. Det kan mycket väl vara så att Putins svar på den här situationen blir att öka den interna repressionen, om han anser sig på något sätt försvagad av de här förödmjukelserna, säger Martin Kragh.

De aktuella lokalpolitikerna, som är verksamma i storstäderna Moskva och S:t Petersburg, är en del av den lilla liberala oppositionen som finns kvar, säger Gudrun Persson. Hon poängterar att deras krav inte speglar något brett missnöje bland befolkningen.

– Möjligen tyder det på ett motstånd bland liberalt tänkande ryssar i storstäderna, men inte mer.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons