Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rysk stöld av ukrainsk spannmål fördöms

Tysklands jordbruksminister fördömer Rysslands stölder av spannmål i östra Ukraina. Minst 400 000 ton spannmål har förts ut ur landet sedan invasionen började, uppger Ukrainas försvarsdepartement.
Ukraina • Publicerad 13 maj 2022
Minst 400|000 ton ukrainskt spannmål har förts ut ur landet av Ryssland. Arkivbild
Minst 400|000 ton ukrainskt spannmål har förts ut ur landet av Ryssland. ArkivbildFoto: Vitaly Timkiv/AP/TT

Ukrainas jordbruksminister Mykola Solsky sade i veckan att spannmålen transporteras på organiserat vis till den av Ryssland annekterade Krimhalvön, rapporterar CNN.

– Det här är stora affärer som kontrolleras av människor på högsta nivå, sade Solsky.

Annons

Ett fartyg, identifierat som "Matros Pozynich", lättade ankar från Krim den 27 april med 30 000 ton spannmål i lasten, enligt CNN. Det ska sedan ha tagit sig till den egyptiska hamnstaden Alexandria, visar satellitbilder och uppgifter från sajten Tankertracker.

Hamnade i Syrien

Men ukrainska myndigheter ska ha varnat Egypten om att fartyget innehöll stulet spannmål och det avvisades. Färden gick då vidare till Beirut där det åter avvisades. Slutligen togs det emot i Latakia i Syrien, vars regim har en nära relation till Ryssland.

Tysklands jordbruksminister Cem Özdemir kritiserade på fredagen Rysslands spannmålsstölder i östra Ukraina, rapporterar AFP.

– Det här är en särskilt motbjudande form av krig som Ryssland för, säger han inför G7-ländernas möte i helgen och beskriver det som en slags ekonomisk krigföring.

Världens kornbod

Före invasionen sågs Ukraina som världens kornbod med en export av 4,5 miljoner ton jordbruksprodukter per månad från landets hamnar. Men med den ryska blockaden av ukrainska hamnar vid Svartahavskusten kan produkterna bara transporteras landvägen, vilket är mycket mer ineffektivt.

– Ukraina befinner sig i en väldigt svår situation när det gäller spannmålsexporten, säger Solsky och pekar på konsekvenserna:

– Människor världen över betalar priset för det här kriget.

Diskussioner pågår för att transportera mer spannmål från Ukraina med tåg och längs Donau, enligt Özdemir.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons