Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ryska försök påverka Sverige ökar ytterligare

De ryska påverkansförsöken mot Sverige har fortsatt öka den senaste månaden, speciellt de senaste dagarna, konstaterar Myndigheten för psykologiskt försvar.
Ukrainakriget • Publicerad 14 maj 2022
Budskap riktade mot Sverige förekommer bland annat på Telegram. Arkivbild.
Budskap riktade mot Sverige förekommer bland annat på Telegram. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Anledningen är Sveriges och Finlands eventuella ansökan och inträde i Nato, enligt Mikael Tofvesson, chef för den operativa avdelningen på myndigheten.

Bland annat kan det handla om att ryska statskontrollerade medier eller personer som arbetar på uppdrag av Kreml och sprider desinformation om Sverige i sociala medier, säger han till Ekot i Sveriges Radio.

Annons

– Det här kommenteras såväl sakligt som felaktigt samt hotfullt och man försöker bland annat bygga en bild av risker, och man försöker projicera det här på mot våra beslutsfattare och vår befolkning.

Budskapen kommer i sociala medier, till exempel Telegram, som inte är kontrollerade av Ryssland.

Ett av budskapen är att Sverige lyder USA och Nato, och att Sverige rustar upp försvaret och går med i Nato för att vi tycker illa om ryssar, enligt Mikael Tofvesson.

– Ett annat är att det kommer att få negativa konsekvenser från rysk sida att gå med i Nato, att de kommer att göra något dåligt mot oss.

Myndigheten för psykologiskt försvar samverkar nu med andra myndigheter för att öka medvetenheten i samhället om att det finns ett hot, rapporterar Ekot.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons