Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ryssland brännmärker rappare och politiker

Ryssland fyller på sin alltjämt växande lista över personer som staten betraktar som utländska agenter. Bland de nya namnen återfinns en av landets mest kända hiphopartister och en av Aleksej Navalnyjs närmaste medarbetare.
Ryssland • Publicerad 7 maj 2022
Oppositionspolitikern Ljubov Sobol är en av flera personer som har förts upp på Rysslands lista över "utländska agenter". Arkivbild.
Oppositionspolitikern Ljubov Sobol är en av flera personer som har förts upp på Rysslands lista över "utländska agenter". Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Artisten Morgenshtern anklagas för att ha engagerat sig politiskt och samtidigt fått ekonomiskt stöd från ukrainskt och israeliskt håll, enligt den information som har lagts upp på Rysslands justitiedepartements hemsida.

Morgenshterns Youtube-kanal har 11,7 miljoner följare och han uppges sedan tidigare ha lämnat Ryssland. I förrgår rapporterade den ryska tidningen Kommersant att han inte dök upp till en domstolsförhandling i ett fall där han anklagas för att ha propagerat för narkotikabruk.

Annons

När artisten ställdes inför rätta i februari konfronterades han med bevis i form av ett utlåtande från botaniska experter som hade kallats in för att granska en av hans tatueringar. De bedömde att en växt han har tatuerad har "slående likheter" med en cannabisplanta.

Andra namn som förs upp på listan är Ljubov Sobol och Vladimir Milov, som är två av den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs nära medarbetare. Sobol är en av de ledande figurerna i Navalnyjs oppositionsrörelse och har sedan tidigare lämnat Ryssland. Milov hade en biträdande ministerroll i en av Vladimir Putins tidiga regeringar, men har de senaste åren kampanjat för Navalnyj.

Ytterligare ett antal journalister och en människorättsorganisation har förts upp på listan, som nu totalt omfattar 158 personer och organisationer.

Fakta: Lagen om "utländska agenter"

Lagen om "utländska agenter" infördes 2012, och utvidgades 2017 till att även gälla medieorganisationer. Företag och organisationer kan klassas som "utländska agenter" om de tar emot pengar från utlandet och det kan räcka med en enda pengaöverföring.

De som av en domstol klassas som "utländsk agent" måste nämna det i all sin kommunikation och i sina publiceringar, även på nätet. Det ställs även mycket hårda redovisningskrav, som i praktiken kan vara svåra att leva upp till.

Även privatpersoner kan klassas som "utländska agenter", vilket innebär att alla, även privata, transaktioner och betalningar ska redovisas för myndigheterna minst fyra gånger per år.

Följs inte bestämmelserna riskerar bolagen böter på upp till motsvarande 500 000 svenska kronor. Organisationernas och företagens sajter kan dessutom blockeras i Ryssland.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons