Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ryssland förbjuder Norgebaserad rättsgrupp

Ryssland • Publicerad 7 juli 2023
Rysslands riksåklagare Igor Krasnov har förbjudit en Norgebaserad människorättsgrupp. Arkivbild.
Rysslands riksåklagare Igor Krasnov har förbjudit en Norgebaserad människorättsgrupp. Arkivbild.Foto: Pavel Bednyakov/AP/TT

Ryssland förbjuder den Oslobaserade människorättsgruppen Human Rights House Foundation (HRHF). Gruppen anklagas för att ha spritt social oro.

HRHF är en sammanslutning av 80 oberoende människorättsorganisationer. En stor del av finansieringen kommer från regeringar i Västeuropa och privatpersoner.

Annons

HRHF försvarar bland annat politiska fångar i Belarus och bedriver utbildning i Ukraina.

Den ryske riksåklagarens kontor slog på fredagen fast att rörelsens aktiviteter är "oönskade" vilket innebär ett förbud mot att verka i Ryssland. Organisationen anklagas vidare för att diskreditera landets utrikespolitik och för att uppmuntra till maktskifte i strid med konstitutionen.

Riksåklagaren anklagar även stiftelsen för att baktala den ryska krigsmakten, något som kan ge långa fängelsestraff.

– - Human Rights House Foundation vill för närvarande inte kommentera det ryska utspelet, säger stiftelsens talesperson Dave Elseroad.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons