Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

IAEA: Ökande strider nära kärnkraftverk oroar

Det är oroande att striderna kring kärnkraftverket Zaporizjzja ökar, säger Internationella atomenergiorganets (IAEA) chef Rafael Grossi.
Men två av inspektörerna från organets delegation ska stanna kvar vid kärnkraftverket, rapporteras IAEA ha kommit överens med Ryssland om.
Ukraina • Publicerad 2 september 2022
IAEA:s chef Rafael Grossi på en pressträff.
IAEA:s chef Rafael Grossi på en pressträff.Foto: Theresa Wey/AP/TT
IAEA:s bilar vid atomkraftverket i Zaporizjzja. Bilden kommer från den ryska militären.
IAEA:s bilar vid atomkraftverket i Zaporizjzja. Bilden kommer från den ryska militären.Foto: Ryska försvarsdepartementet/AP/TT

– Det är uppenbart att det pågår mycket strider i regionen generellt, i den här delen av Ukraina. Den militära aktiviteten och operationerna ökar i den delen av landet, och det oroar mig mycket, säger IAEA:s chef Rafael Grossi på en pressträff på fredagskvällen som bland andra BBC rapporterar från.

– Det är uppenbart att den statistiska risken för ytterligare fysiska skador är närvarande.

Annons

Det har under dagen rapporterats om intensiva strider i närheten av kärnkraftverket.

"Våra truppers riktade attacker i närheten av Enerhodar och Cherson har förstört tre av fiendens artillerisystem samt en ammunitionsdepå", uppger den ukrainska militären enligt AFP.

IAEA: Som dag och natt

Rafael Grossi och hans 14-mannadelegation från Internationella atomenergiorganet (IAEA) nådde Zaporizjzja i torsdags efter att ha korsat fronten mellan ryska och ukrainska styrkor.

Enligt Grossi visste organet mycket om situationen vid kärnkraftverket redan innan organets delegation varit där. Men det är något helt annat att vara där, säger han.

– Skillnaden mellan att vara där och inte vara där är som dag och natt, säger Grossi.

– Jag som chef och mina tekniska experter har nu sett saker som berättats om, och vi har kunnat utvärdera allvaret av dem.

Försöker vilseleda

Efter det arbete som nu pågår över helgen kommer två av IAEA:s inspektörer att stanna kvar tills vidare, så att omvärlden kan ha kontinuerlig uppsikt i hopp om att krigföringen inte utlöser en nukleär katastrof. Den uppgörelsen bekräftades på fredagen av en rysk ambassadör i Wien, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Ria enligt internationella medier.

Ukrainska talesmän varnar dock att ryssarna försöker vilseleda inspektörerna. Energibolaget Energoatom beskriver torsdagens arbete som att ryska styrkor bara visade upp vad de ville att inspektörerna skulle se, och spridde vittnesmål från "lokala kollaboratörer".

– Det var en cirkus, säger en anställd enligt en kommuniké som sprids i internationella medier.

Zaporizjzja har sex reaktorer, men bara nummer 5 och 6 har varit i gång på sistone. Och så sent som på torsdagen utlöste artillerield i närheten snabbstopp av reaktor 5.

Motstridiga uppgifter från Cherson

Annons

Längre sydvästerut har det de senaste dagarna inletts en länge väntad ukrainsk motoffensiv kring Cherson, en av de första större städer som Ryssland erövrade i vintras. På fredagen påstod båda sidor att de rönt framgångar.

– Fienden lider stora förluster – antalet stupade har stigit från tiotals till hundratals, citeras den militära talespersonen Natalia Humenjuk av bland andra The Guardian.

– Och deras utrustning brinner.

Hon utlovar fler goda nyheter inom kort.

Men ryska källor hävdar tvärtom framgångar för den egna sidan, och att ukrainarna är på defensiven.

Utspelen från båda håll tas dock med en nypa salt av omvärlden, eftersom uppgifterna inte omedelbart går att verifiera.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons