Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ryssland: "Inget existentiellt hot"

Nato • Publicerad 15 maj 2022
Kremls talesman Dmitrij Peskov. Arkivbild.
Kremls talesman Dmitrij Peskov. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Estlands premiärminister Kaja Kallas. Arkivbild.
Estlands premiärminister Kaja Kallas. Arkivbild.Foto: Raul Mee/AP/TT

Sverige och Finlands eventuella inträde i Nato ses inte som ett existentiellt hot mot Ryssland, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov enligt den statligt kontrollerade ryska nyhetsbyrån Ria.

Peskov upprepar samtidigt den tidigare ryska kommentaren om att "ytterligare utvidgning av alliansen inte skulle ge större säkerhet till Europa".

Annons

Men från Baltikum hörs desto gladare tongångar.

Estlands premiärminister Kaja Kallas kallar söndagens besked från Sveriges regeringsparti för en "milstolpe" .

”Beskedet i dag från Sverige är en milstolpe som visar att landet stadigt är på väg mot ett medlemskap i Nato”, skriver Kallas på Twitter.

"Bra för Sverige, bra för vår region och för Europa & Nato", fortsätter hon och skriver vidare att hon har varit kontakt med Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

"Estland kommer att stödja er på alla vis", löd Kallas hälsning till sin svenska kollega och hon påpekade samtidigt att Estland kan tjäna som ett bra exempel genom landets egna snabba anslutningsprocess till Nato.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons