Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ryssland öppnar upp för möjligt fångutbyte

Ett fångutbyte mellan den fängslade Wall Street Journal-reportern Evan Gershkovich, anklagad för spionage, och Vladimir Dunaev, en rysk medborgare i amerikanskt förvar anklagad för cyberbrottslighet, kan vara förestående.
USA • Publicerad 4 juli 2023
Amerikanske journalisten Evan Gershkovich hålls fängslad i Lefortovo-fängelset i Moskva, ökänt för svåra förhållanden. Arkivbild.
Amerikanske journalisten Evan Gershkovich hålls fängslad i Lefortovo-fängelset i Moskva, ökänt för svåra förhållanden. Arkivbild.Foto: Dmitry Serebryakov/AP/TT

USA:s ambassadör i Ryssland, Lynne Tracy, träffade under måndagen Evan Gershkovich i Lefortovo-fängelset i Moskva och kunde enligt en talesperson för USA:s utrikesdepartement rapportera att Gershkovich befinner sig "vid god hälsa och förblir stark, trots omständigheterna".

Det konsulära besöket har väckt frågor om ett eventuellt fångutbyte och Kreml bekräftar nu att kontakter förts med USA, men betonar att sådana samtal "måste hållas utanför allmänhetens ögon".

Annons

Kremls talesman Dmitrij Peskov säger i ett konferenssamtal med reportrar att Moskva och Washington "berört frågan".

– Det har funnits vissa kontakter i ämnet, men vi vill inte att de ska diskuteras offentligt, sade Peskov.

Gershkovich, som arbetar för tidningen The Wall Street Journal, greps i slutet av mars i ryska Jekaterinburg och anklagas för spioneri. Vid en fällande dom riskerar han 20 års fängelse.

Gershkovich själv och hans arbetsgivare har förnekat att han spionerat i Ryssland. USA:s regering betecknar formellt 31-åringen som fängslad på felaktiga grunder. Ryssland har tidigare nekat Gershkovich konsulär hjälp, vilket kritiserats av USA.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons