Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kiev vädjar: Evakuera soldaterna i Mariupol

Samtliga civila kvinnor, barn och äldre har evakuerats från det belägrade stålverket Azovstal i Mariupol.
Nu vädjar Kiev till Läkare utan gränser (MSF) om att evakuera soldaterna som är kvar där.
Ukraina • Publicerad 7 maj 2022
Rök stiger från stålverket Azovstal, som har varit under hård beskjutning, där tusentals ukrainska soldater fortfarande uppges hålla ut. Arkivbild.
Rök stiger från stålverket Azovstal, som har varit under hård beskjutning, där tusentals ukrainska soldater fortfarande uppges hålla ut. Arkivbild.Foto: Alexei Alexandrov/AP/TT
Samtliga kvinnor, barn och äldre uppges ha evakuerats från stålverket i belägrade Mariupol. Bild är från i fredags.
Samtliga kvinnor, barn och äldre uppges ha evakuerats från stålverket i belägrade Mariupol. Bild är från i fredags.Foto: Alexei Alexandrov/AP/TT
En satellitbild visar hur röken stiger över Ormön i Svarta havet efter ukrainska uppgifter om att ett ryskt luftvärnssystem slagits ut av en drönare.
En satellitbild visar hur röken stiger över Ormön i Svarta havet efter ukrainska uppgifter om att ett ryskt luftvärnssystem slagits ut av en drönare.Foto: Planet Labs PBC/AP/TT

Den ukrainska regeringen skriver i ett uttalande att man "uppmanar MSF att planera en insats för att evakuera dem som försvarar Mariupol och Azovstal och erbjuda vård till dem vars mänskliga rättigheter har kränkts av Ryssland".

Den ryska militären uppger i ett uttalande till den statligt kontrollerade ryska nyhetsbyrån Tass att de ukrainska soldaterna på plats inte har visat några tecken på att komma ut och kapitulera.

Annons

Enligt tidigare uppgifter från ukrainska regeringskällor finns omkring 2 000 soldater på plats vid stålverket.

Civila har evakuerats

Uttalandet från Kiev på lördagskvällen kom bara några timmar efter att Iryna Veresjtjuk, biträdande premiärminister i Ukraina, meddelat att samtliga kvinnor, barn och äldre har lämnat stålverket.

"Den här delen av det humanitära uppdraget i Mariupol är färdigt", skrev hon i sociala medier.

Även det ryska försvarsdepartementet beskriver evakueringen av civila som färdig, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax.

Flera hundratals civila vuxna och barn har bedömts befinna sig i de gamla skyddsrummen under stålverket sedan det ryska anfallskriget inleddes den 24 februari.

Situationen där har beskrivits som ett helvete av bland andra FN:s generalsekreterare António Guterres.

Evakueringen kom till stånd genom insatser av FN och Internationella rödakorskommittén.

Förstört två mål

Tidigare under lördagen uppgav det ukrainska försvarsdepartementet att man genom drönarattacker förstört två ryska mål vid Ormön i Svarta havet: ett luftvärnssystem på ön och en landstigningsbåt i Serna-klassen i närheten.

"Ryska Svartahavsflottans traditionsenliga parad den 9 maj kommer att hållas nära Ormön i år, på havsbotten", skriver försvarsdepartementet i sociala medier.

I april sjönk flaggskeppet i den ryska Svartahavsflottan, robotkryssaren Moskva. Enligt Kiev var det Ukrainas militär som sänkte den, något som förnekas från ryskt håll.

Ryska styrkor har under lördagen beskjutit den viktiga hamnstaden Odessa, rapporteras från ukrainskt och ryskt håll.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons