Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rysslands inflation den högsta på 20 år

Rysslands årliga inflation rusade till den högsta nivån på 20 år i april – 17,8 procent – uppgav den statliga ryska statistikbyrån Rosstat på fredagen.
Ekonomi • Publicerad 14 maj 2022
Rubeln räcker till allt mindre för ryssarna. Arkivbild.
Rubeln räcker till allt mindre för ryssarna. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Sedan den ryska armén påbörjade sin invasion av Ukraina den 24 februari har Ryssland drabbats av en rad internationella sanktioner, bland annat embargon mot viktig export, vilket har påskyndat den redan höga inflationen.

Ökningen av livsmedelspriser har nått 20,5 procent på årsbasis, enligt Rosstat.

Annons

Priset på pasta har gått upp med 29,6 procent, smör med 26,1 procent och frukt och grönt med 33 procent.

Den årliga inflationen kan nå 23 procent i år innan den saktar ner nästa år, enligt centralbanken.

Inflationen i Ryssland har accelererat i månader på grund av ett antal faktorer– däribland post-pandemisk återhämtning och höga råvarupriser. President Vladimir Putins beslut att skicka soldater till Ukraina har lagt till sanktioner och logistiska svårigheter som en faktor.

Putin sade på torsdagen att västländer har drabbats värre av sanktionerna mot Moskva än vad Ryssland har. Han insisterar att landet är motståndskraftigt inför "externa utmaningar".

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons