Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Rysslands möjlighet att invadera har ökat"

Ryska soldater spänner musklerna runt Ukraina. De militära möjligheterna att invadera har ökat i takt med att förmågan har byggts upp, enligt Rysslandskännaren Johan Norberg.
Ukraina • Publicerad 12 februari 2022
FOI-forskaren Johan Norberg. Arkivbild.
FOI-forskaren Johan Norberg. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Ryssland har mobiliserat så pass mycket militär kraft att landet är redo att invadera Ukraina vilken dag som helst, enligt amerikanska underrättelseuppgifter som är omöjliga för utomstående att bedöma. USA säger sig dock inte ha några uppgifter om att Kreml redan har fattat ett sådant beslut, men förbereder sig ändå på det värsta – inklusive ett "snabbt angrepp" mot huvudstaden Kiev.

Ukraina och Ryssland befinner sig i öppen konflikt sedan 2014, då Ryssland i strid med internationell rätt annekterade den ukrainska halvön Krim och gick in med styrkor i Donbass i östra Ukraina.

Spänner musklerna

Annons

Men det militära tryck som Ryssland under lång tid har byggt upp mot Ukraina har förstärkts ytterligare bara den senaste veckan.

– För att kunna bedöma risken eller sannolikheten för krig måste man känna till Rysslands exakta politiska intentioner. Det gör inte jag, säger Johan Norberg, Rysslandsexpert och forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

– Men de ryska militära möjligheterna att genomföra en invasion har blivit bättre, eftersom man har byggt upp och tillfört betydande förmågor. Hela den ryska militära kroppen har rätat på ryggraden, ställt sig upp och pumpat upp musklerna runt Ukraina.

En tio dagar lång militärövning inleddes tidigare i veckan i Belarus, bara 10-15 mil norr om Kiev och enligt Nato deltar omkring 30 000 ryska soldater. De skulle kunna användas om Ryssland skulle vilja gå in i Ukraina, enligt Norberg.

– De kan också verka som flankskydd och så hotar de en av Natos svaga positioner, Suwalkigapet, den korta landremsa som binder ihop Polen och Litauen, säger han.

– Men bara det faktum att det plötsligt finns en större styrka i Belarus är något som Nato och Ukraina måste ta i beaktande. Helt klart ökar det Rysslands förmåga att agera, exakt hur vet vi inte.

"En signal"

Dessutom har flera ryska landstigningsfartyg ankommit till Svarta havet, söder om Ukraina. Där har också Ryssland avlyst områden för en marinövning, vilket i vanliga fall är en rimlig gest för att varna civila för skarpa skott men som är mer oroväckande i ljuset av det spända säkerhetsläget, enligt Norberg.

– Det är en signal om att något händer i Svarta havet eller åtminstone vill Ryssland få det att verka så, säger han.

– Det kan vara ett sätt att försöka påverka väst i förhandlingar och för att det ska fungera måste man bulla upp på ett trovärdigt sätt som syns och märks. Problemet är att vi inte kan veta om det är del av förhandlingsspelet eller om ett beslut redan har fattats om att klockan tickar ner mot hårdare militära åtgärder.

TT: Finns det risk för att Ryssland mobiliserar så pass mycket att det inte längre går att dra sig tillbaka med trovärdigheten i behåll?

Annons

– Det finns det, men jag tror att Ryssland alltid kan backa om de vill. Visst kanske man förlorar ett visst anseende i världen och då finns alltid risk för överväganden om att man måste stå på sig, säger Norberg.

– Men den ryska opinionen är viktigast och den kan påverkas av stats-tv. Propagandan skulle kunna utmåla sådant som att Ryssland har stått upp mot väst, försvarat ryska intressen och fått till förhandlingar som väst absolut inte ville ha som en seger.

Stor uppgift

USA har sagt att en rysk attack skulle kunna inledas med luftangrepp och kryssningsrobotar för att sedan följas av en markinvasion. Men krig kan väldigt sällan vinnas från luften, framhåller Norberg som understryker att Ukraina är ett geografiskt stort land – vilket innebär att de omkring 100 000 soldater som USA uppskattar att Ryssland har mobiliserat inte skulle räcka så långt på marken.

– Att ta ens delar av Ukraina, framförallt städer, kan vara en militärt stor uppgift, det finns en motståndsvilja i landet och ett krig skulle innebära risk för förlorad kontroll, säger han.

– Just nu är Ryssland i förarsätet, man trycker på och omvärlden reagerar, men när kriget börjar kan det börja gå dåligt. Om Ryssland tar till mer öppna militära handlingar kommer troligen alla sanktioner att slå till. Så det är många överväganden som måste göras i Moskva.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons