Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rysslandskopplade företag stoppas i Göteborg

Politik • Publicerad 22 september 2023
Göteborgs stad säger nej till företag med Rysslandskopplingar i framtida upphandlingar. Arkivbild.
Göteborgs stad säger nej till företag med Rysslandskopplingar i framtida upphandlingar. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Göteborgs stad vill begränsa affärsrelationer med företag som har verksamhet i Ryssland. Kommunen har därför fattat ett beslut om att införa striktare reglering vad gäller leverantörer som har kopplingar till Ryssland.

Bland annat ska alla leverantörer, förutom att garantera att de inte träffas av EU:s sanktioner, också visa att de inte förekommer på bojkottlistor. De ska också kunna visa att deras underleverantörer inte står på listorna.

Annons

"Det här är ett viktigt principbeslut för att visa solidaritet med Ukraina. Vårt mål nu är att göra vad vi kan, vi sätter ljus på frågan och verkar för förändring", säger Eva Ternegren (MP), ordförande i inköps- och upphandlingsnämnden, i ett pressmeddelande.

Beslutet gäller för kommande upphandlingar och avtal. Kommunen ska även föra dialog med leverantörer i pågående avtal, men konstaterar att det är svårt att få till ändring där.

"Vi har liten möjlighet att reglera frågan om bojkottlistor för våra pågående avtal", säger Eva Ternegren.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons