Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

S-besked om Nato kan komma 15 maj

Socialdemokraternas partistyrelse kallas till ett extra möte om Nato den 15 maj.
Ett beslut om hur partiet ska ställa sig till medlemskap kan komma då, uppger partisekreteraren Tobias Baudin för TT.
Politik • Publicerad 4 maj 2022
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin kallar partistyrelsen till ett möte i Natofrågan den 15 maj.. Arkivbild.
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin kallar partistyrelsen till ett möte i Natofrågan den 15 maj.. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

– Partistyrelsen kan välja att fatta beslut den 15 maj, men där är vi inte än, säger Baudin och tillägger att inget är bestämt.

Han framhåller att det är svåra och komplicerade frågor som ska diskuteras.

Annons

På mötet den 15 maj ska partistyrelsen återrapportera och diskutera från den säkerhetspolitiska dialog som pågår i partiet och som ska vara klar den 12 maj.

Återrapporteringen var tidigare tänkt att ske på mötet som ska hållas den 24 maj, men den tidigareläggs nu.

Tryck utifrån

Trycket på partiet utifrån att skynda på processen är starkt trots att det finns kritik i partiet om att det redan går alldeles för fort i en så avgörande fråga som ett eventuellt medlemskap i Nato.

Baudin konstaterar att den säkerhetspolitiska analysen som riksdagspartierna gör under ledning av utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist ska vara klar den 13 maj.

– Och Socialdemokraterna i Finland kommer ju att ha ett möte den 14 maj, säger Baudin.

Den 14 maj väntas finska S ge besked och den 17 maj anländer den finländske presidenten Sauli Niinistö till Stockholm för ett statsbesök. Niinistö väntas för övrigt ge sitt besked om Nato den 12 maj.

"Forcerad process"

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, beskriver det som en "forcerad process".

– Normalt sett ska den här typen av stora beslut föregås av omfattande diskussioner. Men ibland uppstår situationer i omvärlden som gör att partiernas normala beslutsprocesser sätts ur spel. Här gäller det också att koordinera sig med Finland. Jag kan inte säga att jag är förvånad över att det blir en snabbare process, säger han.

Enligt Möller kan den allt hastigare processen var ett tecken på att stödet för Nato tydligt ökat inom partiet.

– Man upplever att man har ett tillräckligt starkt stöd för ett Natomedlemskap som gör att man ytterligare kan snabba upp processen. Hade det varit ett mycket starkt motstånd hade vi fått märka det, dels genom olika läckor och utspel, men också genom att processen behövt mer tid.

Annons

TT: Hur mycket påverkar pressen utifrån?

– Det inverkar, naturligtvis. Det går inte att ha en sådan här intern och väldigt sluten process hur länge som helst.

Fakta: Viktiga datum inför ett eventuellt Natobeslut

9,10,12 maj – Socialdemokraterna har "dialogsamtal" för medlemmarna om säkerhetspolitiken.

12 maj – President Sauli Niinistö ska ge besked om sin syn på Natomedlemskap senast detta datum.

13 maj – Den säkerhetspolitiska analysen ska presenteras. Alla riksdagspartier är med i samtalen under ledning av utrikesminister Ann Linde (S).

14 maj – Socialdemokraterna i Finland har extra partifullmäktige, fattar beslut om Natomedlemskap. Statsminister Sanna Marin ska ge besked om sin personliga ståndpunkt inför mötet.

14 maj – Ann Linde och hennes kollega Pekka Haavisto (De Gröna) deltar i Natomöte i Berlin.

15 maj – Socialdemokraterna har ett extrainkallat partistyrelsemöte för att gå igenom resultaten av den säkerhetspolitiska dialogen som hållits med distrikten och medlemmar. Ett beslut kan komma då.

17–18 maj – President Niinistö kommer på statsbesök till Stockholm.

24 maj – Socialdemokraternas partistyrelse möts. Innan partiet kallade till extrainkallat möte den 15 maj var det då, senast, partiet lovade ett besked.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons