Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

S: Öka resurserna för att bryta nyrekrytering

Socialdemokraterna kritiserar regeringen för att inte satsa tillräckligt på att bryta nyrekryteringen till gängen.
– Det är helt obegripligt att regeringen drar ner på det brottsförebyggande arbetet, säger S-ledaren Magdalena Andersson.
Politik • Publicerad 27 september 2023
Magdalena Andersson (S) föreslår mer resurser till brottsförebyggande arbete under en pressträff om gängvåldet.
Magdalena Andersson (S) föreslår mer resurser till brottsförebyggande arbete under en pressträff om gängvåldet.Foto: Jessica Gow/TT

Socialdemokraterna föreslår på en pressträff ytterligare åtgärder för att få bukt med gängkriminaliteten.

Magdalena Andersson upprepar S-kritiken mot att regeringen i budgeten för nästa år drar ned på anslagen till kommunernas arbete mot gängen. I sitt budgetalternativ föreslår S ett tillskott på 170 miljoner kronor för brottsförebyggande arbete i utsatta områden, att jämföra mot regeringens 80 miljoner.

Annons

Därmed skulle nivån ligga kvar på de 250 miljoner kommunerna får i dag.

Föreslår mer till tullen

På frågan varför S inte tillför ytterligare pengar, med tanke på det akuta läget, blir svaret att S återkommer om det när skuggbudgeten presenteras i sin helhet.

S vill också öka resurserna till Tullverket, för att stoppa narkotikan vid gränsen. S dubblar anslagen jämfört med regeringens budget, vilket blir 200 miljoner kronor.

Tullen har fått kritik för att vapen och narkotika flödar in i landet.

TT: Är det rätt satsning?

– Det är helt rätt satsning. Om man frågar experter vad som är den mest effektiva satsningen här och nu för att bryta trenden så lyfts tullen väldigt ofta, säger rättspolitiske talespersonen Ardalan Shekarabi.

Fler drönare

S föreslår också att polisen ska få nya verktyg, som drönare, för att stoppa de "öppna drogscenerna". Ett tekniklyft som föreslås få 100 miljoner kronor.

S vill också tillåta övervakning i realtid för att fånga kriminella med trafikkameror, och ta bort eventuella hinder för att använda ansiktsigenkänning för att identifiera gängmedlemmar.

Ett annat förslag är att personal på HVB-hem ska ha rätt att leta efter knark och vapen utan att behöva fråga ungdomarna om lov.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons