Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

S: SD har dikterat villkoren

Socialdemokraterna är kritiska till regeringens nya grundlagskommitté som ska se över om det ska bli straffbart att delta i kriminella gäng.
Politik • Publicerad 15 juni 2023
Ida Karkiainen (S), ordförande i riksdagens konstitutionsutskott. Arkivbild.
Ida Karkiainen (S), ordförande i riksdagens konstitutionsutskott. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

– Vi tror inte att det här kommer att vara effektivt, säger Ida Karkiainen (S), ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, på en pressträff.

S noterar också att regeringen valt att inte ta med frågan om att förbjuda nazistiska organisationer.

Annons

– Det kan inte tolkas på något annat sätt än att Sverigedemokraterna återigen fått diktera villkoren, säger Karkiainen.

Partiet ser också med oro på att regeringen vill skriva in i grundlagen vilka förutsättningar som ska gälla för att begränsa egendomsskyddet.

Om samhället ställs inför en kris eller stor påfrestning kan det krävas en mobilisering av samhällets resurser, och den blir svårare om privat eller rentav utländskt ägande stärks, enligt S.

– I tider då samhället sätts på prov, som det gör just nu och gjorde under pandemin, så är det knappast en stärkt äganderätt som vi ser framför oss som kan stärka en samhällsberedskap och skapa en robusthet i samhället.

Den rättspolitiska talespersonen Ardalan Shekarabi fyller i:

– Det vi är oroliga för är att den här ändringen som regeringen vill se är ett sätt att skydda vinster i skolan och välfärden.

S anser också att tidsramen för grundlagsutredningen, som ska vara klar om ett och ett halvt år, är alltför snäv och varnar för att man inte kommer att kunna nå en enighet till dess.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons