Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Festen uteblev på S valvaka

Medan det dansades och jublades på andra partiers valvakor var läget betydligt mer avvaktande hos Socialdemokraterna. Partiet går visserligen framåt, men högersidan ser ut att leda.
Politik • Publicerad 12 september 2022
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson talar vid Socialdemokraternas valvaka.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson talar vid Socialdemokraternas valvaka.Foto: Claudio Bresciani/TT
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson anländer till partiets valvaka i Stockholm.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson anländer till partiets valvaka i Stockholm.Foto: Claudio Bresciani/TT

När Magdalena Andersson vid 00.40-tiden tog plats på scenen till tonerna av Avicii steg jublet och applåderna på Socialdemokraternas valvaka i centrala Stockholm.

– Den största segraren i dag, det är inte ett enskilt parti eller en enskild kandidat. Först och främst är valdagen en seger för svensk demokrati, sade Andersson.

Annons

Hon manade till tålamod i väntan på ett färdigt valresultat.

– Jag förstår att många gärna vill ha besked så snart som möjligt, det gäller så klart även mig, men nu ska vårt stora demokratiska maskineri får jobba i god ordning.

Trots det osäkra valresultatet konstaterar hon:

– Vi socialdemokrater har gjort ett bra val.

– Stödet för oss har ökat, och det är uppenbart att svensk socialdemokrati står stark, fortsätter Magdalena Andersson.

Tidvis var dock stämningen betydligt mer återhållsam, inte minst efter vändningen då vänsterblockets ledning ändrades till fördel lag Kristersson. Många av politikerna på plats avböjde att kommentera siffrorna under rösträkningen och trots försök från en discjockey att höja humöret förblev dansgolvet tomt.

– Det här kommer att bli en lång natt, kanske till och med en lång vecka, konstaterade Daniel Suhonen, socialdemokrat och chef för tankesmedjan Katalys, medan siffrorna mellan blocken blev allt jämnare.

Kommer inte att fungera

Han menar att S tonat ned alla konfliktytor mot högern under valrörelsen.

– Jag har känt hela valrörelsen att det här inte kommer att fungera, att man tonar ner för mycket, säger Suhonen och fortsätter:

– Magdalena har liksom lockat över borgerliga mittenväljare på sin sansade icke-SD-position, sedan har man låtit facken ta kampen om arbetarväljarna. Det kan visa sig, hoppas jag, att det bär. Det kan visa sig att det inte bär. Om det här skulle bära för Magdalena Andersson, då har man vunnit med nöd och näppe förmodligen, med minsta möjliga marginal.

Inget är givet

Annons

Hans Dahlgren, EU-minister i Magdalena Anderssons regering, konstaterade tidigare under kvällen att "ingenting är givet här".

– Ingenting är givet här. Vi har flera valrörelser på 70-talet där det på valnatten faktiskt såg ut som att vi skulle fortsätta regera men sedan visade det sig att det var den andra sidan som vann med ett mandats övervikt.

Dahlgren vill inte gå in på hur Andersson eventuellt ska få till en regering efter valet. Han kommenterar också SD:s förmodade framgångar:

– Jag tror det bekymrar många människor, inklusive mig själv, att ett sådant parti med ett sådant program, som inte står upp för alla människors lika värde, lyckas dra till sig så pass stor del av väljarna. Det är verkligen ett bekymmersamt resultat denna kväll.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons