Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Så har tågtrafiken påverkats av ovädret

Ovädret Hans härjningar har ställt till det i tågtrafiken och på många håll behöver resenärer extra tid för att kunna resa. Tågstoppet till följd av tågurspårningen i Hudiksvall beräknas däremot kunna hävas tidigare än planerat, redan den 18 augusti.
Oväder • Publicerad 10 augusti 2023
Ett SJ-tåg med 120 passagerare spårade i måndags ur mellan Iggesund och Hudiksvall. Tre personer fördes till sjukhus. Arkivbild.
Ett SJ-tåg med 120 passagerare spårade i måndags ur mellan Iggesund och Hudiksvall. Tre personer fördes till sjukhus. Arkivbild.Foto: Mats Andersson/TT

Höga vattenflöden, regn, åska, lera och underminerade spår i kölvattnet på ovädret Hans påverkar tågtrafiken under lång tid framöver.

När det gäller SJ:s tåg, som trafikerar stambanan, arbetar Trafikverket fortfarande med att bygga en väg fram till den plats utanför Hudiksvall där ett tåg spårade ur i måndags sedan vattenmassorna underminerat banvallen.

Annons

– Själva vägen finns där, men den har ännu inte tillräcklig bärighet för tunga fordon, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör, Trafikverket, till TT.

Trafikverket räknar dock med att tågsträckan ska vara återställd tidigare än planerat, nämligen den 18 augusti.

Avstängda sträckor

Sträckan mellan Hudiksvall och Söderhamn är avstängd men trafikeras av ersättningsbussar tills vidare, meddelar Martina Nord, presskommunikatör på SJ.

Här har bussar satts in med platser som räcker för att resenärer ska komma med dem i direkt anslutning till tågen. Resenärer kan däremot få räkna med förlängd restid på mellan 30 och 60 minuter, enligt Martina Nord, som uppmanar resande att ha goda tidsmarginaler.

– Bussarna tar en del omvägar och går långsammare än tågen, säger hon.

Mellan Östersund och Duved är vattenflödena så höga att tågsträckan stängts av, och på Mittbanan mellan Bräcke och Östersund ligger träd som fallit över kontaktledningar. Det är problem som enligt Trafikverket möjligen kan vara åtgärdade vid lunchtid under fredagen.

– Där har vi beställt ersättningsbussar, men de är inte bekräftade, säger Martina Nord.

Höga vattenflöden

Även i Västsverige orsakar höga vattenflöden bekymmer, som på Västkustbanan mellan Varberg och Falkenberg. Problemen väntas vara lösta vid midnatt natten mot fredagen, då även problem med höga vattennivåer vid Lindome beräknas ha minskat.

Inte heller på Bohusbanan har vattnet sjunkit undan, utan det har orsakat elfel som stör tågtrafiken. Trafikverket har också tvingats skjuta upp öppnandet av sträckan på Viskadalsbanan mellan Varberg och Borås på grund av träd som fallit ned, något som beräknas åtgärdas under natten.

– Men ingen prognos är säker och även sedan banorna öppnat igen kan förseningar förekomma eftersom tåget kan behöva hålla låg hastighet i början, säger Felicia Danielsson.

Annons

I Åre råder ännu översvämning till följd av höga flöden från Susabäcken. Tågspåren är fortfarande under vatten och marken lerig. Enligt Trafikverkets prognos kan spåren fungera igen vid tolvtiden på fredagen.

Inställda tåg i norr

Även för tågbolaget Vy, som kör Norrtåg till Åre och på Mittbanan, har ovädret ställt till trubbel i trafiken. Vattenflöden och nedfallna träd gör att tågen är inställda på flera sträckor, och det är svårt att få fram ersättningstrafik, meddelar Petter Östberg, affärschef Vy.

– På Mittbanan har vi ingen tågtrafik just nu, säger han till TT, och tillägger att problemen kvarstår åtminstone fram till fredagen.

Hans råd till strandade resenärer är att hitta andra färdmedel, om möjligt andra dagar att åka på och att hålla uppsikt på tåg- och bussbolagens hemsidor.

Rättat: Uppgifter om trafiken i Västsverige rättade i både brödtext och faktaruta.

Fakta: Dessa sträckor påverkas

Här påverkas just nu SJ:s tågtrafik i stora delar av Sverige, med förseningar och inställda avgångar:

Stockholm C–Sundsvall C–Umeå C/-Duved: Stopp i tågtrafiken Söderhamn-Hudiksvall, på grund av en urspårning och stopp i tågtrafiken Sundsvall-Ånge på grund av elfel.

SJ Snabbtåg ersätts med buss mellan Söderhamn och Hudiksvall. Restiden blir förlängd med 30-60 minuter.

Tåg 580 Stockholm C-Umeå C samt tåg 573 Umeå C-Stockholm C är inställda.

Stockholm C–Östersund C–Åre–Duved (SJ Intercity)

Stopp i tågtrafiken Bräcke–Östersund–Åre–Duved på grund av höga vattenflöden.

Tågen ersätts med buss Ånge–Östersund C–Åre–Duved.

Stockholm C–Östersund C–Åre–Duved (SJ Nattåg):

Stopp i tågtrafiken Bräcke–Östersund–Åre–Duved på grund av höga vattenflöden. Tågen ställs in hela sträckan.

Stockholm C–Karlstad C–Oslo S: Tågen ersätts med buss mellan Arvika och Oslo S på grund av höga vattenflöden i Norge.

Också mellan Stöde och Nordansjö råder kontaktledningsfel.

Tågen går till Östersund, men för de trafikanter som ska vidare mot Duved finns ersättningsbuss. För samtliga av SJ:s tågsträckor i Norge gäller ersättningsbuss till följd av ovädret där.

På Ostkustbanan mellan Iggesund och Boda finns höga vattenflöden från en intilliggande sjö. De börjar sjunka undan litet men ännu finns ingen prognos för sträckan.

Därutöver kan hastigheten på Skånebanan vara nedsatt på grund av ett spårledningsfel mellan Åstorp och Hasslarp. Det beräknas vara åtgärdat på måndag den 14 augusti.

Källor: SJ, Öresundståg, Västtrafik, Trafikverket.

Fakta: Inställda tågsträckor i Väst

Begränsad ersättningstrafik:

Till följd av översvämningen i Kållered och Mölndal samt mellan Varberg och Falkenberg är alla Öresundståg inställda på sträckan Mölndal-Falkenberg.

Sträckan trafikeras av bussar varje timme. Resenärer får räkna med att resan tar minst dubbelt så lång tid än vanligt.

Beräknad körtid för ersättningsbuss är drygt två timmar mellan Mölndal och Falkenberg.

Tågen på denna sträcka beräknas kunna gå som vanligt under fredagen, men prognosen är osäker.

Västtrafik har stoppat tågtrafiken på hela sträckan Kungsbacka-Göteborg.

Vissa bussar trafikerar sträckan, annars hänvisar Västtrafik till förseningsersättning. Det är oklart när sträckan kan öppna igen, resenärer uppmanas att hålla sig uppdaterade via Västtrafiks hemsida.

Källor: Trafikverket och Carina Kjellgren, störningskoordinator, Västtrafik. Oscar Skotte, operativ ledare vid Skånetrafiken som även har hand om informationen för Öresundståg.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons