Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Så kan vattentillgången säkras

Bostäder får inte byggas på bekostnad av dyrbart dricksvatten. När Blekinge växer är det av yttersta vikt att vattenförsörjningen får stor uppmärksamhet, säger Boverket.
Blekinge • Publicerad 16 maj 2019
Häller Fredrik Andreasson från länsstyrelsen upp ett glas äckligt, förorenat vatten till Cecilia Näslund från Boverket? Nej då, det är taget direkt från Lyckebyån, vilket efter att ha renats blir till Karlskronabornas dricksvatten. I en annan flaska har han klart och fint vatten. Fyllt med PFAS, minst sagt onyttigt. ”Okunskap är det största hotet mot vattnet” säger han.
Häller Fredrik Andreasson från länsstyrelsen upp ett glas äckligt, förorenat vatten till Cecilia Näslund från Boverket? Nej då, det är taget direkt från Lyckebyån, vilket efter att ha renats blir till Karlskronabornas dricksvatten. I en annan flaska har han klart och fint vatten. Fyllt med PFAS, minst sagt onyttigt. ”Okunskap är det största hotet mot vattnet” säger han.Foto: Mattias Mattisson

– Utan vatten, inget liv.

Det enkla men tunga konstaterandet gör Fredrik Andreasson från länsstyrelsen när han står på scenen i Brinova arena i Karlskrona.

Annons

Under dagarna två har Länsstyrelsen i Blekinge arrangerat Miljömålsdagarna. Personer inom kommun, myndigheter och andra organisationer som jobbar med miljöfrågor var inbjudna för att delta i ett stort antal föreläsningar och workshops.

En av programpunkterna rör just vattnet och Fredrik Andreasson förklarar att det behövs mycket mer kunskap om det livsavgörande livsmedlet. Bland annat berättar han om de mycket uppmärksammade utsläppen av PFAS i dricksvattnet och hur det påverkat vår syn på dricksvattnet.

– Nu vet vi hur skadligt det är och gränsvärdena har sänkts kraftigt. Men vad kan det finnas fler för ämnen som släppts ut som kan visa sig vara farliga? Det är viktigt att förebygga utsläppen och inte tro för mycket på tekniska lösningar för att rena i efterhand, säger han.

Budskapet är att göra något innan det är för sent. I andra delar av världen är rent dricksvatten redan en dyrbar lyxvara.

Eftersom vattnet ingår i ett globalt kretslopp menar Fredrik Andreasson att Sverige och EU borde gå i bräschen för en hållbarare syn på hur vi använder vattnet, inte minst då det kan skapa positiva ringar på vattnet.

Cecilia Näslund från Boverket fanns också på plats för att prata om det ständigt aktuella ämnet. Rapporterna om vattenbrist duggar allt tätare och fler långa torrperioder under somrarna är att vänta. Nu är det därför hög tid för inte minst kommunerna att ta ett större förebyggande ansvar.

Det är en av anledningarna till att myndigheten har fått i uppdrag att kartlägga behoven och hitta möjligheter till att skapa planering som säkrar en trygg dricksvattenförsörjning.

Ett stort problem i dag är att vattenförsörjningen ofta kommer i andra eller tredje hand när nya bostadsområden eller mark för industri ska tas fram.

– Nu är det dags för en förändring. Vi måste undvika att exploatera områden som är viktiga för vattenförsörjningen när nya bostäder och infrastruktur för en växande befolkning ska byggas. Det är två särintressen som måste kunna mötas, behovet av att bygga nytt och att upprätta vattenskyddsområden, säger Cecilia Näslund.

En handfast metod för att trygga vattentillgången är identifiera och bevara vattentäkter, bland annat genom att öka antalet vattenskyddsområden. I dag saknar cirka 30 procent av de kommunala vattentäkterna skydd och 50 procent har gamla skydd som måste ses över.

Annons

Boverket, som har sitt säte i Karlskrona, ska bistå kommunerna med kunskap och rådgivning för att hjälpa till när nya översiktsplaner tas fram. Hela tiden med utgångspunkten att vattenförsörjningen inte får åsidosättas när städer ska växa.

– Vattentillgången har inte setts som ett problem tidigare men nu har alla myndigheter börjat jobba mot samma mål, att få vattnet att räcka.

Johan HultgrenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons