Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Så mycket kan det kosta att bygga upp Ukraina

Prislappen för att återuppbygga Ukraina efter kriget ligger på uppskattningsvis 750 miljarder dollar eller 7 760 miljarder kronor.
Och arbetet kan starta medan kriget fortfarande pågår.
Ukraina • Publicerad 4 juli 2022
Kyiv School of Economics har uppskattat att kostnaden förde skador som uppstått hittills under kriget beräknas ligga på nästan 104 miljarder dollar. Arkivbild.
Kyiv School of Economics har uppskattat att kostnaden förde skador som uppstått hittills under kriget beräknas ligga på nästan 104 miljarder dollar. Arkivbild.Foto: Javad Parsa

Under Ukrainas återhämtningskonferens i Schweiz på måndagen nämnder Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal den hisnande summan, som motsvarar den svenska statsbudgeten gånger sex.

– Vi anser att den viktigaste källan till återhämtning bör vara de beslagtagna tillgångarna från Ryssland och ryska oligarker, säger han och fortsätter:

Annons

– De ryska myndigheterna släppte lös detta blodiga krig, de orsakade denna massiva förstörelse, och de borde hållas ansvariga för det.

I ett videomeddelande betonar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att uppgiften att bygga upp landet på nytt vilar på hela den demokratiska världens axlar.

Under konferensen fokuserar man på att lägga fram principer och prioriteringar för att återuppbyggnadsprocessen ska kunna startas redan under tiden som kriget pågår. Men det finns också de som ifrågasätter värdet av att diskutera en återuppbyggnad innan man kan skönja krigets slut.

Arrangörer och deltagare vid konferensen lyfter dock behovet att lägga grunden för återuppbyggandet av landet i god tid. Som exempel tas den framgångsrika Marshallplanen som bidrog till Västeuropas återhämtning efter andra världskriget upp.

Den schweiziska ambassadören Simon Pidoux, som ansvarar för konferensen, säger att det är för tidigt att uppskatta alla behov, men att man behöver en tidsplan för återuppbyggandet.

– Jag tror att arbetet kommer att pågå i flera år, om inte decennier, säger han under konferensen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons