Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Så påverkar coronapandemin din pension

Ett flertal pensionärer kan räkna med 600 kronor mindre i pension per månad nästa år. Det blir en konsekvens av coronapandemin enligt nya beräkningar från Swedbank.
Ekonomi • Publicerad 4 juni 2020
Pensionärer kan räkna med mindre pension. Arkivbild.
Pensionärer kan räkna med mindre pension. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Konsekvenserna av corona har gett tydliga konsekvenser för arbetsmarknaden och ur ett makroekonomiskt perspektiv. Det kommer också att märkas i pensionärernas plånböcker nästa år.

Swedbanks analys bygger på att Pensionsmyndigheten spår att inkomstpensionen minskar med 1,5 procent och premiepensionen sjunker med 8 procent. Pensionsgruppen har tidigare kommit överens om ett pensionstillägg på just 600 kronor, detta omfattar dock inte de som har en pension över 17 000 kronor. För exempelvis män ligger den genomsnittliga pensionen på 17 100 kronor efter skatt. Den genomsnittliga pensionen för kvinnor är samtidigt 12 600 kronor efter skatt.

Annons

"Även om våra beräkningar bygger på prognoser är det sannolikt att många pensionärer får mindre i plånboken nästa år på grund av coronapandemin", säger Madelen Falkenhäll, ekonom på Swedbank i ett pressmeddelande.

I sammanställningen omfattas inte de pensionärer som har enbart garantipension då den skrivs upp med prisutvecklingen och fastställs i juli för nästkommande år.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons