Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Så slår kärnkraftsstoppet

Stoppet i kärnkraftsreaktorn i Oskarshamn motsvarar ett ökat importbehov större än Stockholms elförbrukning.
Vädret blir avgörande för konsekvensernas storlek.
Ekonomi • Publicerad 11 februari 2022
Trängre i näten när Oskarshamnsverket tvingas stänga. Arkivbild.
Trängre i näten när Oskarshamnsverket tvingas stänga. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Kallt eller milt väder. Det blir avgörande för hur stoppet i Sveriges enskilt största kraftverk Oskarshamn 3 kommer att slå, enligt Svenska Kraftnäts analys.

"Om det milda vädret för årstiden fortsätter blir det inga problem avseende effekttillräckligheten, men vi bevakar givetvis utvecklingen. I och med att produktion faller bort kommer det att få en prispåverkan, hur mycket beror på väder- och vindförhållanden", skriver Svenska Kraftnäts driftschef Pontus de Maré i en kommentar.

Annons

Det var på torsdagen som Oskarshamnsverkets ägare OKG tvingades konstatera att reaktorn måste tas ur drift redan nu för att reparerar en bränsleskada – en skada som upptäcktes redan före jul. Då bedömde man preliminärt att felet skulle kunna fixas vid ordinarie revision senare i vår.

Stoppet sker från den 19 februari och reaktorn beräknas vara i drift igen den 27 februari. Den direkta effekten blir 1 400 MW i mindre elproduktion under den tiden. Men den uteblivna kärnkraftsproduktionen påverkar även kapacitetsöverföringarna från norr till syd negativt. Sammantaget leder det till att importberoendet i södra Sverige ökar med 2 000 MW, vilket kan jämföras med de 1 500 MW som Stockholm bränner av.

Så här sade elprisanalytiker Johan Sigvardsson till TT på torsdagskvällen:

– Kontentan blir ett något högre elpris, men det blir inget jättedrag uppåt.

Enligt honom präglas vädret av lågtryck och mycket blåst för vindkraften, så ur det perspektivet borde inte elpriset dra iväg allt för mycket. Bortfallet av kärnkraftselen kommer i huvudsak att få effekt i elområde 3 och 4, det vill säga Svealand och Götaland.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons