Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Så vill M sätta stopp för utländska stöldligor

Båtstölder är ett stort problem. Nu vill moderatpolitikern Annicka Engblom att mer kraft läggs på att stoppa den fria rörligheten för kriminella i Europa.
Publicerad 23 maj 2019
Michael Säw och Arne Borg från Marin & Fritid i Karlskrona fick besök av riksdagspolitikern Annicka Engblom (M) för att diskutera internationella stöldligor.
Michael Säw och Arne Borg från Marin & Fritid i Karlskrona fick besök av riksdagspolitikern Annicka Engblom (M) för att diskutera internationella stöldligor.Foto: Johan Hultgren

–De internationella stöldligorna har ökat stadigt de senaste åren och nyligen har många båtägare i Karlskrona drabbats. Internationella ligor står för minst hälften av de bostadsinbrott som sker och hela 90 procent av stölderna av bilar och bildelar, båtar och båtmotorer och jordbruksmaskiner, säger Riksdagsledamot Annicka Engblom som kallat till presskonferens för att presentera en rapport om hur Moderaterna vill stoppa utländska stöldligor och den fria rörligheten för kriminella.

Engblom säger att Blekinges hamnar i Karlshamn och Karlskrona är extra utsatta då man därifrån kan ta sig direkt till Östeuropa och där emellan finns ett flöde av stöldgods.

Annons

– Mycket av det som stjäls runt om i Sverige, bland annat vid Västkusten åker ut från Karlskrona och för Moderaterna är det prioriterat att göra Sverige och Europa tryggare.

Hon säger att man vill förstärka EU:s polisbyrå, dubbla resurserna och inrätta ett center som fokuserar på gränsöverskridande brottslighet.

Engblom betonar vikten av att ha personal som står vid gränserna och Moderaterna vill utöka deras befogenheter.

– Svensk lag ställer till det lite, man har ingen befogenhet att stoppa och genomsöka en misstänkt bil, det krävs mycket för att få göra det vilket vi vill ändra på, säger Engblom.

– Straffet för inbrott/stöld är idag max sex månader, vi vill dubbla den tiden och avskaffa straffrabatten. Straffet ska svida, precis som det svider för den som utsätts för stöld. Det tar in i hjärtat för den som blir utsatt, det griper in i själen, fortsätter hon.

Presskonferensen hålls på Marin & Fritid i Karlskrona, Sydostsveriges största butik för båttillbehör, båtmotorer, flytbryggor och båtbommar. Närvarande är också Arne Borg, en av butikens tre ägare.

– Jag håller med om att något måste göras, det märks mycket här. Jag har både påverkats på jobbet och privat, det har varit många stölder under våren och min egen båt har också blivit utsatt, säger han.

– Även om bara reglaget blir stulet är båten obrukbar och det kan ta upp till en månad att åtgärda med försäkring och annat. Då har man missat en hel månad av våren. Jag har haft kunder som blivit bestulna flera gånger och som därför velat sälja sin båt, fortsätter Borg.

Hibba Abbas
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons