Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Polischef: Problem i säkerheten kring Abe

Det fanns problem i säkerheten kring Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe som sköts ihjäl i fredags, enligt polischefen i prefekturen Nara där mordet ägde rum.
Trots att landet chockats av mordet på den tidigare japanske premiärministern fortsätter valkampanjen inför söndagens val.
Japan • Publicerad 9 juli 2022
Människor samlas för att lägga ner blommor och be vid platsen där Japans tidigare premiärminister sköts under ett kampanjtal.
Människor samlas för att lägga ner blommor och be vid platsen där Japans tidigare premiärminister sköts under ett kampanjtal.Foto: Kyodo News via AP/TT
Den tidigare premiärministern Shinzo Abe attackerades vid 11.30 på fredagen, lokal tid, mitt under sitt tal.
Den tidigare premiärministern Shinzo Abe attackerades vid 11.30 på fredagen, lokal tid, mitt under sitt tal.Foto: Kyodo News/AP/TT
Bilen med vad som tros vara Abes döda kropp anländer till hans hem i Tokyo.
Bilen med vad som tros vara Abes döda kropp anländer till hans hem i Tokyo.Foto: Hiro Komae/AP/TT

"Vi får aldrig tillåta att våldet tystar tal under ett val, det är grunden i en demokrati", twittrar Japans premiärminister Fumio Kishida.

Han, i likhet med andra japanska politiker, återupptog kampanjandet på lördagen för att visa att demokratin råder, och att parlamentsvalet ska hållas.

Annons

Shinzo Abe sköts ihjäl när han höll ett tal på fredagen för en liten skara människor i staden Nara inför valet.

På lördagen transporterades kvarlevorna av Abe till hans hem i Tokyo. Bilen möttes av sörjande människor, som ville hedra hans minne.

Går inte att förneka problem

Mordet skakar om Japan – ett land med strikta vapenlagar och ansett som ett av världens säkraste.

Många frågar sig nu hur en av Japans mest framstående politiker – den som innehaft posten som premiärminister längst tid – kunde skjutas ihjäl på öppen gata mitt under valkampanjen.

Polisen i prefekturen Nara uppger att säkerheten kring Abe kommer att granskas, rapporterar public service-bolaget NHK.

– Jag tror inte det går att förneka att det fanns problem med skyddet och säkerheten kring tidigare premiärminister Abe, säger Naras polischef Tomoaki Onizuka.

Åtgärder kommer att vidtas, lovar polischefen.

De lokala myndigheterna säger att man fick reda på Abes besök i Nara med kort varsel, i torsdags, men att det ändå fanns tillräckligt med tid för att förbereda säkerheten.

Själva mordet utreds av en polisstyrka på 90 personer.

Har erkänt

Abe träffades av två skott i hals och bröst. När han fördes till sjukhus i helikopter uppvisade han inte längre några livstecken. Några timmar senare meddelades att han hade avlidit.

Annons

Skytten övermannades och greps på platsen med ett hemmabyggt vapen i hand.

Händelseförloppet fångades på film av både åskådare och de medier som var där.

Den misstänkte 41-åringen bor i regionen och ska ha läst om Abes besök på internet. Enligt japanska medier är han arbetslös, men har tidigare tjänstgjort tre år inom landets självförsvarsstyrkor. Har har erkänt och säger i förhör att han "hyste agg" mot en organisation som han trodde Abe hade kopplingar till.

Minnesstund på måndag

Människor har under fredagen och lördagen strömmat till platsen där Abe sköts för att lägga ner blommor och be.

Japanska medier rapporterar att en minnesstund för Abe kommer att hållas på måndag kväll. Begravningen är på tisdag för familjen och de närmaste.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons