Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Säkerhetsmiss på vattenbolag anmäls till Säpo

Säkerhetsrutinerna har brustit inom vattenbolaget VA Syd, som levererar vatten till hushåll i fem skånska kommuner. Bolaget har anmält sig självt till Säpo för utebliven registerkontroll av medarbetare.
Samhälle • Publicerad 3 maj 2022
I sin anmälan till Säpo kallar bolaget självt de uteblivna kontrollerna för "en säkerhetshotande händelse". Arkivbild.
I sin anmälan till Säpo kallar bolaget självt de uteblivna kontrollerna för "en säkerhetshotande händelse". Arkivbild.Foto: Vidar Ruud/NTB-TT

Trots att registerkontroller ska genomföras av medarbetare och konsulter som i sitt arbete får tillgång till uppgifter om dricksvattenanläggningar, har sådana kontroller inte gjorts i tillräcklig utsträckning.

Just nu finns inga indikationer på att de uteblivna kontrollerna har fått några konsekvenser, enligt VA Syds förbundsdirektör Joel Olthed.

Annons

– I dagsläget har vi inte indikationer på det. Det är en utredning som vi gör, säger han till TT.

Bolaget har tagit hjälp av en extern säkerhetskonsult för att förstå omfattningen av det inträffade.

TT: Så ni vet inte om det finns personer hos er som skulle kunna utgöra säkerhetsrisker?

– Nej.

I sin anmälan till Säpo kallar bolaget självt de uteblivna kontrollerna för "en säkerhetshotande händelse". Länsstyrelsen, som har tillsynsansvar, har beslutat att bolaget ska betala en sanktionsavgift på sju miljoner kronor. Enligt länsstyrelsen handlar det om flera års försummelser.

Enligt Olthed var det en tidigare anställd, som slutade i höstas, som hade ansvar för att registerkontrollerna skulle göras.

– Det här är ju oerhört allvarligt, för vi bedriver en verksamhet som är samhällsviktig, säger Joel Olthed.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons