Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Samma beridna högvakt – men med ny hjälm

Arbetsmiljö • Publicerad 9 augusti 2023
Avsittning för ryttarna som ridit till Stockholms slott. Hästhämtarna möter upp på yttre borggården och överlämnar den traditionella pickelhuvan.
Avsittning för ryttarna som ridit till Stockholms slott. Hästhämtarna möter upp på yttre borggården och överlämnar den traditionella pickelhuvan.Foto: Caisa Rasmussen/TT

Efter att hästarna varit på sommarbete var det premiär för den beridna vaktparaden till Stockholm slott på onsdagen.

Nästan allt var som vanligt, med Livgardets dragonmusikkår i täten följd av värnpliktiga och officerare från Livskvadronen. Men för första gången bar ryttarna en vanlig, modern ridhjälm i stället för den traditionella paradhjälmen – den silvriga pickelhuvan.

Annons

Orsaken är att Arbetsmiljöverket bedömer att paradhjälmen inte är tillräckligt säker. Militärerna kommer därför att använda den moderna ridhjälmen under höstens vaktparader. Förhoppningen är att en ny ridhjälm, anpassad till den statsceremoniella tjänsten, kan tas i bruk våren 2024, skriver Livgardet på Facebook och Instagram.

Hjälmen som hittills har använts vid beriden statsceremoniell tjänst är en del av paradutrustningen och tillhör en uniform från år 1895.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons