Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sanktionsfuskare ska kartläggas

Regeringen ger Kommerskollegium i uppdrag att kartlägga den ökade exporten till Rysslands närområde. Exporten till dessa områden misstänks vara sätt att runda de sanktioner som finns mot landet, vilket TT tidigare rapporterat.
Ekonomi • Publicerad 16 augusti 2023
Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) på sitt kontor i Arvfurstens palats vid Gustav Adolfs torg i Stockholm. Arkivbild.
Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) på sitt kontor i Arvfurstens palats vid Gustav Adolfs torg i Stockholm. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

"Om sanktionerna ska ha effekt och bidra till att försvaga Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina måste de också efterlevas. Den ökade exporten till Rysslands närområde kan ha naturliga orsaker men kan också bero på att sanktioner inte efterlevs fullt ut. Denna kartläggning ska ge oss en bättre bild av situationen för att vi ska kunna överväga eventuella åtgärder", säger bistånds-och utrikeshandelsminister Johan Forssell i ett pressmeddelande.

Kartläggningen ska vara färdig "i närtid", för att potentiella åtgärder snabbt ska kunna sättas in.

Annons

Regeringens besked kommer efter att TT de senaste dagarna uppmärksammat att Ryssland lyckats kringgå sanktionerna genom att etablera nya handelsvägar.

Till exempel har EU:s och Sveriges export till länder som Armenien, Kazakstan, Kirgizistan och Uzbekistan ökat kraftigt.

– Det rör sig om mycket stora ökningar i storleksordningen tre gånger, till exempel från Sverige och Tyskland. Det är så mycket mer att det inte är rimligt. Det är till exempel stor export av bilar till Armenien, sade Anders Åslund, nationalekonom och Rysslandsexpert, till TT i måndags.

Exempelvis ökade värdet av lastbilsexporten från Sverige till Kazakstan med drygt 1 700 procent under 2022 jämfört med året innan.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons